HOBBYMANIE(5)

Cestování jako koníček – Zajímavosti v Irsku

Romantici v Irsku naleznou bez problémů všechno, po čem touží. Jen málo zemí nabízí tak úchvatnou podívanou jako tento ostrůvek u severozápadního pobřeží Evropy.

Jen nepříliš turistů ví, jak je v Severním Irsku okouzlující příroda a jak vřelého uvítání by se jim dostala od místních v penzionech a restauračních zařízení. Na jih země zavítá i několik milionů turistů. Čekají je zde úchvatné hory, mořské pobřeží, humorně naložený Dublin, dostihové dráhy, golfové hřiště, rybolov, bezstarostný životní styl plný hudby.

Hrad Dunluce

Rozsáhle ruiny hradu Dunluce na okraji útesů působí velmi romanticky. Hrad, který roku 1939 postihla smutná tragédie, když bouře strhla část hradu do moře a ten byl následně opuštěn.

Národní park Killarney

Jedno z nejkrásnějších jezerních a horských míst je zaručeně oblast národního parku Killarney. Jeho středem jsou 4 000 hektarů půdy Muckross Estate. V severovýchodním koutě parku leží stejnojmenné město Killarney, které je turisty velmi vyhledávanou destinací. Město jako takové, ale hezké výhledy nenabízí, a tak nezbývá nic jiného než vyrazit přímo do parku na pobřeží Lough Leane. Procházky v této oblasti jsou velmi romantické, neboť nabízí azalkové a rododendronové zahrady. Za zmínku také stojí rozpadlý kostel muckrosského opatství a také Muckross House. Pokud milujete koně můžete se svést koňskými drožkami.

Killarney

Poulnabrone – Jáma zármutků

Irsko sice patří k zeleným zemím, ale najdou se i skalnaté oblasti plné nejrůznějších starověkých pohřebišť, hrobů, mohyl, portálových dolmenů, které fantasticky doplňují výhledy. Megalitickou stavbou je i hrobka z mladší doby kamenné, která je tajemnou dominantou pusté krajiny západního Irska, poblíž města Clare. Hrobka nebyla využívána k pohřbívání, ale podle studií k obřadům.

Zdroj Foto: Fotobanka

Zdroj: Velký průvodce National Geographic Irsko

Napsat komentář