HOBBYMANIE(5)

Kačírek na střechu s relaxační zónou

Kačírek na střechu je ekologickým skvostem. Přináší způsob, jak získat dešťovou vodu pro zalévání zahrady. Střecha s kačírkem má ještě jeden benefit navíc. Můžete si na ní vytvořit relaxační prostor. Poradíme vám, jak si zařídit multifunkční zónu jen pro vás.

Podklad pro kačírek na střechu

Důkladná příprava plochy je prvním krokem ještě před tím, než vysypete kačírek na střechu a uděláte na něm klidný koutek. Základem je volba kvalitních střešních vpustí a kontrolních šachet. Následuje položení tepelné izolace. Poté se pomocí kvalitního lepidla aplikuje hydroizolační vrstva. Na řadu přichází geotextilie, která je s ostatními spojena pomocí horkovzdušného svařování. Tímto způsobem se připraví plochá střecha. Kačírek se vysype jako poslední.

Jaký kačírek na střechu je nejlepší volbou?

Prané říční valouny pro vysypání přitížené střechy musí mít optimálně velké mezery mezi jednotlivými kamínky. Tuto podmínku splňuje frakce 16/32. Pokud jsou prostory mezi kamínky moc malé, protečení vlhkosti trvá příliš dlouho, což podporuje rychlý růst řas a náletových rostlin.

Zdroj: Freepik

Kolik kačírku na střechu budete potřebovat?

Ideální tloušťka vrstvy kačírku na střechu obvykle bývá 5 cm. Okraje potřebují až dvojnásobnou výšku. Každou konkrétní pokládku doporučujeme konzultovat s architektem a statikem. Ti na základě znalosti místních podmínek a dané střechy určí individuální přesnou tloušťku vrstvy kačírku. Od toho se poté odvíjí i potřebný objem suroviny. Když zakoupíte pytlovaný kačírek, máte jistotu, že získáte přesné požadované množství. Nákup pytlovaného kačírku navícumožní i snadnou manipulaci a přenášení na střechu.

Jak vytvořit pochozí plochou střechu s kačírkem?

Přeměňte svou střechu na útočiště klidu a slunečních paprsků s unikátním řešením pro relaxační zónu. Můžete využít tři typy speciálních střešních dlaždic, které poskytují nejen efektivní ochranu izolační vrstvy, ale zároveň vytvářejí esteticky přitažlivý prostor. Dlažba může být betonová, kamenná nebo teracová. Pokládá se do robustnější vrstvy říčních oblázků. Na ni se dosype svrchní vrstva ve frakci 4/8 pro bezpečné usazení dlaždic. Nakonec na ně postavíte zahradní nábytek či lehátka.

Výhody a nevýhody dlažby na ploché střeše s kačírkem

Mezi hlavní pozitiva této technologie patří možnost montáže i za nižších teplot bez potřeby mokrých procesů, což zjednodušuje a zlevňuje instalaci. Díky unikátnímu designu není potřeba dilatačních spár. A navíc je garantováno dosažení perfektně rovného povrchu dlažby. Toto řešení přináší pohodlí a funkčnost, které promění přitíženou střechu s kačírkem v užitečný a esteticky přitažlivý prostor. Jedinou nevýhodou je riziko nepravidelného sedání podkladu, což může vést k vymývání oblázků a následnému náklonu dlažby.

Okrasné kameny na pochozí střechu

Pokud na přitížené střeše není zábradlí, doporučujeme vytvořit zónu, která bezpečně zabrání pohybu v blízkosti okraje. K tomuto účelu jsou vhodné velké okrasné kameny či květináče s rostlinami. I v tomto případě je samozřejmě vhodná konzultace se statikem. Pokud je vše v pořádku, můžete zvolit například bílý mramor Bianco Carrara či černý Nero Ebano. Velmi efektně vypadá černá láva Lapillo Nero. Všechny varianty nakoupíte i ve velkých kusech.

Kde si můžete pořídit kačírek na střechu?

Přeměňte svou zahradu s kačírkem pořízenými na e-shopu Stonex.cz. Zde najdete pytlovaný materiál po 25 kg, který je připravený na paletách pro snadnou dopravu. Objednávka z vašeho obývacího pokoje nikdy nebyla jednodušší. Pohodlí vám zaručí i doručení až před bránu vašeho domova. Doprava je zdarma po celé ČR již při objednání jediné palety.

Napsat komentář