HOBBYMANIE(5)

Jak vybrat energeticky nenáročnou pračku a sušičku?

Ceny energií nám mnohdy nedají spát, i když jsme si mysleli, že se konečně blýská na lepší časy, tak růžové to zase není. Snad každý hledá způsob, jak ušetřit, jednou z cest je zamyslet se i nad náročností spotřebičů. Mezi ty, které používáme docela často, patří i pračka a sušička. Dá se s jejich pomocí ušetřit?

Nejspíš vás nepotěšíme, že bez investice do těch úspornějších to nejspíš nepůjde, když si ale energeticky nenáročnou pračku a sušičku pořídíte, investice se vám brzy vrátí, a časem i ušetříte. Jak na jejich výběr?

Pračka a sušička mají místo v každé koupelně

Oblečení je jedna z věcí, bez kterých se neobejdeme, běžná rodina ho za týden potřebuje vyprat pořádnou hromadu. Zejména malé děti se často ušpiní, takže je neustále převlékáme, teenageři se zase potí nebo se chtějí zalíbit opačnému pohlaví, takže na sobě mají každý den něco jiného.

Špinavé prádlo končí v koši na vyprání, pračka má o práci postaráno. Někde běží obden, jinde dokonce každý den. Kdo má doma sušárnu, kde by tohle všechno mohl sušit? Kdo dokáže oblíbený kousek usušit skoro lusknutím prstu, aby byl zase k dispozici? Tady přichází na řadu ta zmiňovaná sušička. Kdo ji nemá, ten je v dnešní době skoro ztracený.

Zdroj: fotobanka

Pračka a sušička každá samostatně nebo 2v1?

Jak už to tak v dnešní době bývá, nabídka spotřebičů je široká co do funkcí, tak provedení. Platí to i propračky a sušičky, pořídit si totiž můžete každou zvlášť, nebo řešení 2v1, které v sobě kombinuje oba spotřebiče. Které řešení je lepší?

Odpověď není snadná, záleží přímo na vás a vašich možnostech. Obecně platí, že je lepší mít každý spotřebič zvlášť, odměnou vám v tomto případě je jak větší nabídka funkcí, tak vyšší kapacita bubnu. Pokud ale na oba spotřebiče nemáte místo a znamenalo by to pro vás, že si sušičku musíte odepřít, pak je pro vás pračka se sušičkou ideální volbou.

Při výběru obou spotřebičů sledujte energetickou třídu

Vybrat tu pravou pračku a sušičku vyžaduje čas a trochu trpělivosti, je důležité zaměřit se na pár základních parametrů. Kromě toho pravého rozměru, způsobu otevírání a funkcí je důležitá energetická náročnost. Tu zjistíte z energetického štítku a označuje se písmeny A až G.

Víte, že ještě nedávno písmeno A doplňovaly znaky +, třída A+++ byla tou nejúspornější? Jelikož už se ale nebylo kam posouvat, došlo na úpravu a třída A+++ se přepsala na třídu B až D.Když hledáte nejúspornější pračku, hledejte třídu A, naopak třída G je nejméně úsporná. Kromě energetické nenáročnosti pak najdete na energetickém štítku i další parametry spotřebiče, například jeho hlučnost nebo spotřebu vody na každý prací cyklus.

Napsat komentář