HOBBYMANIE(5)

Výběr záclon není radno podceňovat

Záclony představují velmi důležitou součást výbavy domácnosti. Do interiéru vnášejí určitý styl a eleganci. Vytvářejí potřebné soukromí. Chrání proti prachu a slunečnímu záření. Jejich výběr není radno podceňovat a ne vždy je to snadná záležitost. Vybírat totiž můžete záclony různých stylů, vzorů a z různých materiálů.

Na co se zaměřit při výběru záclon?

Než začnete s výběrem záclon, uvědomte si, k jakému účelu si je pořizujete. Chcete místnost zatemnit nebo hledáte větší soukromí? Toužíte po obnově interiéru a záclonami chcete doplnit již existující dekory? Bydlíte v hlučné části a záclony mají sloužit jako mírné odhlučnění interiéru? Pokud si ujasníte funkce, které mají záclony plnit, pak máte usnadnění jejich výběr.

Správný rozměr

Před nákupem si změřte okno nebo prostor, ve kterém budou záclony umístěné. Je potřeba znát výšku a šířku okna nebo zdi, kde budou záclony viset. Jen tak získáte přesnou představu o jejich rozměrech. Pokud chcete záclony pouze do okna a ne na celou stěnu, měly bý být o něco větší, než je samotné okno. Volte takovou velikost, která umožní dostatečné krytí i pohyb záclon.

Vhodný styl

V nabídce naleznete různé styly – tradiční, moderní, romantický, rustikální nebo třeba minimalistický. Prohlédněte si celkový design místnosti, do níž záclonu pořizujete.

Materiál

Materiál, který zvolíte, ovlivní nejen vzhled, ale také funkčnost záclon. Existují záclony vyrobené z lehkých a průhledných látek, které propouštějí světlo a jsou vhodné pro místnosti, které potřebují více osvětlení. Na druhou stranu, těžší a zatemňující materiály jsou vhodné pro ty, kteří chtějí zamezit průchodu světla a zajistit větší soukromí.

Barva a vzor

I tyto faktory mají velký vliv na atmosféru místnosti. Jasnější barvy a vzory mohou přidat energii a pozitivitu, zatímco tmavší barvy vytvářejí pocit útulnosti a vnášejí do místnosti eleganci.

Napsat komentář