HOBBYMANIE(5)

Co s malým bytem? Pokud má vysoký strop, je vyhráno!

Prvorepublikové domy mají svou nezaměnitelnou atmosféru. Velká okna zaručují spoustu světla a vysoké stropy zase dávají prostor fantazii při originálním řešení „ložnic“ i třeba úložných prostorů. Například majitelka pražského 1+1paní Jana tvrdí, že tolik „úložišť“ neměla ani ve svém dřívějším, mnohem větším, panelákovém bytě.

Příchozí dnes jen stěží uvěří, že tu kdysi byl poměrně neútulný byt plný nedodělků a nedotažených nápadů. Pravda ale je, že se na malém prostoru našly i dobré počiny, kterých se nová majitelka rozhodně nezřekla. K nim patřilo třeba dřevěné patro na spaní a propojení kuchyně s obývacím pokojem, díky němuž se celý byt provzdušnil.

Pryč s „holubníkem“

Jinak se dá říct, že majitelka nenechala kámen na kameni. V předsíni strhla nevzhledný a ze starých prken fórově stlučený „holubník“, který dřívějším obyvatelům sloužil jako odkladiště, a nahradila ho sníženým podhledem ze sádrokartonu. Díky zvolenému materiálu a bílému nátěru v barvě stěn tak splývá s okolím a nikoho ani nenapadne, že nad „stropem“ se skrývá prostorná šatna, která pojme většinu oděvů obyvatel bytu.

Přístup umožňují schůdky, které stačí lehce vytáhnout ze sousední komory. Myšlenka snížených stropů se majitelce zalíbila a vsadila na ně i v komoře, na toaletě a v koupelně. S nadsázkou lze říct, že se tak užitná výměra domácích skladových prostor neuvěřitelně znásobila. Do ní můžeme započítat i niku na toaletě, kterou majitelka nenechala zazdít, ale naopak ji opatřila poličkami a uzavřela dekorativní roletou, či podobný výklenek nacházející se pod oknem v kuchyni blízko jídelního stolu.

Praktické patro

Vejdete-li do obýváku, upoutá vás jeho svěží barevnost a účelné rozmístění nábytku. Na pár metrů čtverečních se vešla jak odpočinková zóna s rohovou sedací soupravou a nezbytným televizorem, ale také skříňková stěna ze světlého dřeva a pracovní kout se stolem a židlí ze stejného materiálu. Nad klidovou zónou se rozkládá původní dřevěné patro na spaní, které supluje ložnici. Díky vysokým stropům je světlé i vzdušné a lze se na něm pohodlně posadit a třeba si přečíst některou z knih, jimž je určena policová knihovnička zdobená plyšovými hračkami. Patro je podepřeno dřevěným hranolem působícím velice dekorativně. Stejný prvek se opakuje také na rozhraní obývacího pokoje a kuchyně, kde sehrává úlohu optického předělu.

Smysl pro účelno

Hranici mezi obývací částí a kuchyní s jídelním koutem vymezují i podlahy, přesněji jejich materiály. Z masivních parket v obýváku vstoupíte na barevně sladěnou plovoucí podlahu, která nahradila původní linoleum. A ani tato část bytu se nezapře majitelčin smysl pro účelno. Vybavení plně funkční kuchyně je postaveno doslova na pětníku a ještě tu zbývá místo na skříňky s pracovní plochou, jež oddělují jídelní kout se stolem a židlemi, kde se pohodlně najedí nejen „domácí“, ale i návštěvy.

Náš tip: Pokud zařizujete malý byt, kde je obývací část spojena s kuchyní, je dobré využít nějaký jednotící prvek. V tomto bytě nás zaujaly dřevěné hranoly umístěné jak u patra na spaní, tak i u vstupu do jídelní zóny i stejná barevnost, zde sázka na modrou barvu čalounění, koberečku, některých doplňků a stěny v jídelně.

 

Napsat komentář