HOBBYMANIE(5)

Slavná maďarská cukrařina: Jak na toto atraktivní ovocné zebrování?

Nepodléhejte dojmu, že už znáte všechna tajemství kynutého těsta a nic vás nemůže v tomto směru překvapit. Opak je pravda! Jednoduše vyzkoušejte recept na tyto vrstvené ovocné řezy! Jeho autorem je švýcarský cukrář Emile Gerbeaud (na snímku jeho hrob v podobě pomníku), který v roce 1889 zakotvil v Budapešti a položil zde základy slavné maďarské cukrařiny.
V časopise Dortománie jsme už představili jednu buchtu s ovocnou náplní (broskve či meruňky) a sklidila veliký ohlas. V maďarské sladké kuchyni ovšem existuje obdoba tohoto vrstveného koláče „naplacato“. Princip je podobný, avšak těsto (viz recept) se zpracovává do menšího počtu plátků na míru použitého pekáčku. Po upečení se moučník navíc upravuje čoko polevou a dělí se na úhledné kousky, jež jsou na řezu efektně zebrované. Prostě paráda! Na závěr lze dodat jediné: Šiřte slávu tohoto moučníku dál do světa, zaslouží si to. Je opravdu vynikající!

Náš tip: Při přípravě ovocné náplně nezbavujte čerstvé broskve tenké slupky, připravili byste se na řezu upečenou buchtou o atraktivní barevné efekty. Místo čerstvého droždí můžete těsto zadělat sušeným, práce s ním je snadnější; stačí na samém začátku promíchat všechny suché přísady včetně kvasnic, dále přidejte tuk, vodu, vše propracujte a nechte vykynout.

Recept na vrstvený kynutý letní koláč:
1 kostka čerstvého droždí 2 lžíce krupicového cukru 3 lžíce teplé vody 320 g hladké mouky špetka soli 180 g másla; náplň: 150 g meruňkového džemu (dle potřeby) 4 až 5 meruněk nebo středně velkých broskví 150 g nahrubo sekaných vlašských ořechů; poleva: 100 g čokolády 50 g másla

Jak na to (podrobný návod najdete také ve fotogalerii):

Nejprve připravte kvásek: Rozdrobené droždí utřete s trochou cukru a mouky, přilijte vlažnou vodu, vše vymíchejte a uložte v teple. Ve velké míse propracujte zbylou mouku a cukr se solí a máslem pokrájeným na kostky, k suché drobence přilijte kvásek, dle potřeby vodu a vše pracujte v robotu do podoby těsta, jež překryjete v míse fólií a necháte vykynout na dvojnásobek.
Vyklopené na vál rozdělte na 4 díly, z každého vypracujte bochánek a opět nechte všechny dokynout. Mezitím vymíchejte meruňkový džem s drobně pokrájeným vypeckovaným čerstvým ovocem. Z prvního bochánku vyválejte na pomoučeném válu poměrně tenký plát, formou či pekáčkem s vyšším okrajem (cca 20 x 20 cm) z něj vykrojte čtverec a uložte ho a dno pokryté papírem (bok potřete tukem). Těsto dotáhněte k okrajům, potřete ho čtvrtinou vymíchané ovocné směsi a vrstvu posypte čtvrtinou sekaných ořechů.
Z dalšího plátku vyválejte opět plátek, vykrojte z něj rádýlkem čtverec, náplň v pekáčku jím překryjte, rozetřete na něj další díl náplně, přisypte ořechy a takto pokračujte až po poslední 5. vrstvu, kterou tvoří plátek ze zbylých odkrojků těsta. Obsah pekáčku nechte pod utěrkou dokynout (cca 30 minut) a vše v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova upečte (cca 30 až 40 minut). Zchladlý moučník vyklopte, stáhněte z něj papír a povrch přelijte čoko polevou: V mikrovlnce rozehřejte v misce máslo, nechte v něm rozpustit čokoládu a vše dohladka vymíchejte.

Autorka: Marcela Matyášová
Foto: Jiří Savinec

Napsat komentář