HOBBYMANIE(5)

Co se smí a nesmí na Nový rok? Znáte pověry?

Nejznámějším pořekadlem je ,,Jak na nový rok, tak po celý rok.“ Je ale další řada pověr, které možná neznáte, ve městech se již nedodržují, ale na vesnicích se ještě nějaké dodržují.

Čočka a malé kousíčky jídla

První novoroční den, by měla jíst celá rodina pohromadě, i když to po těžkém večeru zdá se být nemožné, věřte, že se traduje čím více lidí a čím menší kousíčky jídla, tím více peněz v následujícím roce. Nejžádanějším jídlem je právě čočka a ostatní luštěniny.

Naopak díky pernaté drůbeži vám štěstí uletí. Vyhněte se tedy kuřeti apod. Velké štěstí vám taky přinese prasečí rypáček, prasátko se symbol štěstí.

Dalším tipem je vánočka s jedním zrnkem hrachu. Na koho padne plátek s hrachem, stane se dítětem štěstěny.

Na nový rok by se nemělo dělat nic nepříjemného

Pro každého patří mezi nepříjemné věci něco jiného. Úklid sice patří k věcem potřebným, ale na nový rok mají pověry jiný názor. Nic nepřehánějte. Ženy by rozhodně neměly věšet prádlo, nebo přijde smutek. Raději si zkontrolujte zásoby mouky, cukru a jiných základních surovin, protože co chybí na nový rok, bude chybět celý rok. Také nevynášejte nic z domu, odpadky jsou výjimkou.

Nechte si starosti a mrzutosti na další den

Snažte se veškeré spory urovnat do konce roku, novoroční den neřešte nic špatného. nehádejte se. nechte vše raději na den další. Také nikomu nepůjčujte peníze a od nikoho si nepůjčujte.

Je dobré mít u sebe i větší částku peněz, zajistí vám ji po celý rok.

 

Napsat komentář