HOBBYMANIE(5)

Ty nejlepší pojistky nemusí být ty nejdražší

Pojištění je běžnou součástí našich životů. Každý z nás má už od narození zdravotní pojištění, další si sjednáváme v dospělosti podle potřeby. Tu je to cestovní pojištění, když plánujeme dovolenou, tu pojištění auta, když si splníme sen a nějaké to vozidlo si opravdu pořídíme, abychom mohli jezdit do práce, na nákupy nebo výlety. Velká část z nás pojistku vybírá podle ceny, když pak dojde na nějakou pojistnou událost, divíme se, že se nedočkáme takového plnění, které očekáváme. Proč?

Co vůbec to pojištění je?

Pojištění nás má ochránit před finančními dopady určitých negativních událostí. Je vlastně finanční službou založenou na pojistné smlouvě uzavřené mezi pojistitelem a pojistníkem. Princip pojištění spočívá v tom, že pojistník platí pojistiteli pravidelně určitou částku jako pojistné, pojistitel mu pak v případě pojistné události vyplatí škodní plnění.

Pojištění se přitom vztahuje pouze na určité, v pojistné smlouvě předem dohodnuté pojistné události, které se vyskytují s určitou odhadnutelnou pravděpodobností. Pojištění jako takové riziko výskytu události ani případnou škodu neovlivňuje, jen zmírňuje a tlumí jejich dopad.

Víte, že každé pojištění má i své výluky, tedy předem stanovené situace, na které se pojištění nevztahuje?

Jaké pojištění si můžete sjednat?

Nabídka pojištění je poměrně široká, často se stane, že ani nevíme, že se pro nějaký takový případ můžeme pojistit. Z čeho můžete vybírat?

  • Úrazové pojištění
  • Cestovní pojištění
  • Pojištění majetku – pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti
  • Autopojištění – povinné ručení a havarijní pojištění
  • Životní pojištění
  • Penzijní pojištění
  • Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě a další.

Zdroj: fotobanka

Proč není nejdůležitějším parametrem pojištění cena?

K čemu vám bude levné pojistné, když pak zaplatíte statisíce nebo třeba i miliony za způsobenou škodu? Výši pojistného totiž ovlivňují kromě jiného i pojistná rizika a pojistné limity.

Pojistná rizika zahrnují situace, proti kterým vás pojištění chrání. Když si auto nepojistíte pro případ havárie a pak havarujete, zaplatíte škodu z vlastní kapsy. Nebo když nemovitost nepojistíte proti vandalismu a pak vám nějaký vandal posprejuje fasádu.

No a podobně to je i s pojistnými limity. Jejich nastavení je obzvlášť důležité, pojišťovna totiž poskytne pojistné plnění jen do výše sjednaných pojistných limitů. Zbytek zaplatíte ze svého. Pojistné limity se nastavují pro každé riziko, vždy je třeba se nad jejich výší dobře zamyslet. I když se to nezdá, i drobná nehoda může nakonec způsobit velkou finanční škodu.

Náš tip na závěr: Ušetřit na pojistném ale pořád můžete

Začali jste se s výhodným pojistným pomalu loučit, naopak jste se začali smiřovat s tím dražším? Ještě neházejte flintu do žita a zkuste nabídky jednotlivých pojišťoven porovnat online. Nikam kvůli tomu nemusíte, možná se dostanete i k nějaké neveřejné nabídce, možná i ušetříte nějakou tu korunu. Porovnání vám zabere pár minut, nikam nemusíte ani kvůli podpisu smlouvy. Akceptujete ji zaplacením pojistného.

Napsat komentář