HOBBYMANIE(5)

Pes, mazlíček číslo jedna!

O tom, že je pes nejlepší přítel člověka, není pochyb. Však se také jedná o první člověkem ochočené zvíře. Ale psí mazlíček s sebou přináší nejedno úskalí. Tím prvním je výběr správné rasy a také to, odkud pejska pořídíme. Je to mnohem větší věda, než se na první pohled může zdát.

 

Plusy a zápory pejska v domácnosti

Žádné zvíře se nechce nudit, o tom jste si u nás mohli již ostatně přečíst. U psa to však platí dvojnásob. Výběr psa jako primárního mazlíčka má svá pozitiva, nese s sebou však také řadu negativ. pes

Se psem se prostě nudit nebudete! Jen málokterý mazlíček potřebuje tolik času jako právě pes. Pokud se jedná o zvíře, které není v domě nebo nemůže samo ven na zahradu, je pravidelné venčení prvním bodem, na který je třeba myslet. Z filmů působí romantická procházka spadaným listím s veselým pejskem poslouchajícím na slovo dokonale. Ale v šest ráno, ve třech stupních a dešti bude takové venčení o poznání méně příjemné. A nejde samozřejmě jen o venčení, pes potřebuje pohyb. Čím větší pes, tím více pohybu. A čím aktivnější pes, tím horší to je. Temperament psa sice částečně odhadneme již s výběrem rasy, ale třeba při volbě pejska z útulku to bude jeden velký risk. Své si vyžádá také výchova a výcvik psa.

Na druhé straně se nám pes dokáže neskutečně odvděčit. Je to prostě parťák, kterému nesejde na tom, jak vypadáme. Vždycky nás bude mít rád. Vytáhne nás ven, i když se nám ani trošku nechce. A díky pejskovi prostě nebudeme sami.

 

Jakého pejska vybrat?

Pejsek by neměl být dárek, tedy ne primárně. Volba pejska by měla být výsledkem racionální úvahy, protože se jedná o mazlíčka dlouhověkého, navíc takového, který náš život zkrátka ovlivní.  Když už se pro pejska jako domácího mazlíčka rozhodneme, měli bychom využít možnost výběru – plemeno psa nám do značné míry pomůže předurčit, jakého parťáka doma mít budeme. Samozřejmě to není všespásné a jistě narazíme na hyperaktivního mastifa a nebo lenošivého Jack Russella.

Přesto bychom měli věnovat pozornost alespoň rámcově typu psa. Chci větší či menší plemeno?  Chci pejska spíše aktivního partnera pro sport, nebo partnera pro sledování filmů? Toužím po výstavním šampionovi, nebo chci „jen“ psa? A chci štěňátko, nebo raději staršího pejska?

 

Kde pejska vybrat?

Opět se nabízí více možností, jedna je však zcela špatná: množírna. Pokud ji zavrhneme, zůstanou dvě základní: útulek a chovná stanice.

Výhody výběru psa v útulku není třeba zdůrazňovat – dáme možnost na plnohodnotný život někomu, kdo takovou možnost ztratil. Navíc si můžeme zvolit pejska staršího, čemuž dají jistě přednost spíše starší lidé vybírající pejska a nebo obecně lidé netoužící po malém štěňátku. Mnohdy lze již také říci, jak se pejsek chová k dětem či k jiným zvířatům. Na druhou stranu ve výchově před sebou budeme mít o něco větší kus práce.

Výběr dobré chovné stanice (tedy ne takové, která psy produkuje jak na běžícím páse a připomíná vlastně spíše předraženou množírnu) není snadný, stejně jako výběr plemene, po kterém toužíme. Jakmile se ale rozhodneme pro rasu psa a pro konkrétní stanici, máme na půl vyhráno. Možná, že si na pejska počkáme. Možná si za štěňátko připlatíme. Budeme však mít záruku toho, že dostaneme kvalitní chovatelský servis a pejska po kvalitních rodičích, čímž se eliminují možné zdravotní komplikace.

 

Ať již se rozhodneme pro jakoukoliv cestu k domácímu mazlíčkovi, je třeba vždy zvážit veškeré aspekty a nerozhodovat se impulzivně. I když… i spontánní rozhodnutí může přinést mnoho kilogramů veliké radosti! Viděli jste film Umění tančit v dešti? Ne? Skvělá volba pro dlouhé zimní večery!

 

Foto: Fotobanka

 

 

 

Napsat komentář