HOBBYMANIE(5)

Čokoládová bábovka s karamelem. Nebo je to dort?

Princip je prostý: Upečenou, z formy vyklopenou a zchladlou bábovku či věnec alespoň 2x prokrojte (nejlépe 3x, jestliže to dovolí výška korpusu) a pusťte se do práce. Potřebovat budete už jen dostatečně „pevné“ náplně v podobě kontrastně probarvených máslových nebo šlehačkových krémů ztužených želatinou a podobně je třeba upravit i ovocné rosoly.
Jedinou podmínkou je, že si musí udržet nějakou chvíli takovou konzistenci, aby se daly nanášet na jednotlivé vrstvy věnce v pruzích vytlačených ze sáčku s hladkou špičkou (stačí odstřižený růžek). Poté však musí ztuhnout, ideálně při následném zchlazení, a konzistenci pevného želé by si také měly dál udržet. Na tomto principu docílíte na řezu moučníkem efektního pestrobarevného kostkování (případně zvolte tón v tónu), pruhování apod.

Náš tip:
Na dozdobení šlehačkových pusinek na povrchu věnce můžete použít kousky kompotovaného i čerstvého ovoce, případně zkuste „ždibce“ zářivého zlatavého rosolu či hutného džemu nanášené lžičkou. 

Čokoládový karamelový věnec:
200 g másla, 200 g krupicového cukru, 100 g hořké čokolády, 5 vajec, 200 g hladké mouky, 100 g kukuřičného škrobu, špetka soli, 1 lžíce práškového kakaa, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, mléko dle potřeby; karamelový krém: 375 g másla, 1 plechovka karamelizovaného kondenzovaného mléka; meruňkové želé: 350 g meruňkového džemu, 1 až 2 lžíce práškové želatiny (Vitana), 2 lžíce vody; mandlový krokant: 300 g krupicového cukru, 50 ml vody 200 g opražených oloupaných mandlí; na dozdobení: šlehačka, kompotované meruňky

Jak na to (podrobný fotonávod krok za krokem najdete pod článkem):

1. Máslo vyšlehejte s cukrem a tenkým pramínkem do pěny přilijte rozehřátou vlažnou čokoládu. Dále do základu zašlehejte rozklepnutá vejce (jedno po druhém) a metlou zapravte mouku promíchanou se škrobem solí, kakaem i práškem do pečiva. Příliš husté těsto zřeďte dle potřeby mlékem, dobře vymíchané nalijte do formy na věnec o průměru cca 24 cm vytřené tukem a vysypané hrubou moukou a vše při 170 oC upečte (45 až 55 minut). Hotový věnec nechte ve formě 10 minut vydýchat a teprve potom ho vyklopte. Zchladlý 2x prokrojte.
2. Připravte krém: Máslo vyšlehejte do pěny a po lžících do ní zašlehejte karamelizované mléko. Čtvrtinu krému odložte stranou, zbytek naložte do sáčku s  širokou hladkou špičkou a spodní plát věnce olemujte vně i uvnitř krémovými pruhy. Další přidejte do středu mezikruží a volné „žlábky“ vyplňte ovocným želé. Jeho základ tvoří k varu prohřátý meruňkový džem, do kterého vmícháte želatinu nabobtnalou dle návodu v troše vody. Obdobně naplňte krémem i želé druhý kruhový pečený plát (želé zde může tvořit jen jeden široký pruh) a věnec zcela složte. Celý pak potřete zbylým krémem.
3. Na posypání připravte krokant: Oloupané mandle rozložte na plech s papírem, v troubě vyhřáté na 180 °C je opražte (cca 10 minut, nepřipálit!) a ještě teplé lehce podrťte. V pánvi na plotně zalijte cukr vodou a vařte vše tak dlouho, dokud se obsah nerozpustí a nezačne karamelizovat. Ne příliš hnědý karamel nalijte na mandlovou drť na plechu s papírem potřeným lehce olejem. Zchladlý tuhý plát jemně rozdrťte, krokantovou drtí povrch věnce hojně posypte, nahoru přidejte kruh šlehačkových pusinek a každou doplňte kouskem kompotovaného (kandovaného) ovoce či rosolu.

Autor: –řís-

 

Napsat komentář