HOBBYMANIE(5)

S chutí černého rybízu: Extra čokoládový cassis dortík

Černý rybíz má jednu velkou smůlu: Příliš intenzivně specificky voní, což kdekomu vadí. Nepěstujeme ho tedy v zahradách v takové míře jako rybíz červený. Zkusit nicméně můžete různé křížence, kteří nesou mimo jiné souhrnné označení cassis a jejich plody typickou pronikavou vůni černého rybízu postrádají, nicméně použití mají stejné. Připravíte z nich kupříkladu i likér, který se uplatní při pečení tohoto skvělého dortíku. Jeho podstatu tvoří typické silně čokoládové brownies, které navíc neobsahuje ani gram mouky. Moučník je tedy vhodný i pro celiaky!

Extra čokoládový cassis dortík:
150 g másla, 280 g hořké čokolády, 2 lžíce práškového kakaa, 6 lžic černorybízového likéru (Cassis vodka apod.), 6 vajec, 170 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli;  čoko poleva (ganache): 150 g dobré hořké čokolády, 70 ml smetany ke šlehání, 40 ml černorybízového likéru, 1 sáček vanilkového cukru; na dohotovení: čerstvý rybíz nebo černorybízový likér, smetana ke šlehání

Jak na to (fotonávod najdete pod článkem):

 Máslo rozehřejte v misce nad párou, příp. v mikrovlnce (opatrně!), a rozpusťte v něm nalámanou čokoládu. Základ dohladka vymíchejte a zapracujte do něj jemně prosáté kakao s likérem. Zvlášť vyšlehejte v míse celá vejce s cukrem včetně vanilkového a špetkou soli, postupně do pěny vmíchejte vlažnou čokoládovou směs, stěrkou zvolna propracovanou hmotu nalijte do dortové formy o průměru 22 cm s kolečkem papíru na pečení na dně a korpus v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 35 až 40 minut, více Náš tip). Upečený nechte ve formě na mřížce 30 minut vydýchat a teprve potom ho vyklopte. Zároveň odstraňte původní spodní papír. Než buchta vychladne, rozehřejte v misce čokoládu (nad párou nebo v mikrovlnce) a vmíchejte do ní ohřátou smetanu a pak vanilkový cukr s likérem.
Dohladka vymíchanou ganache rozetřete na zchladlý korpus a nechte vše v chladu ztuhnout. Dortík nakonec rozdělte na řezy, jež můžete ozdobit čerstvým rybízem pokropeným cassis likérem, případně přidejte šlehačkové pusinky a pár lístků čerstvé máty či meduňky.
Náš tip: Máte rádi spíše nedopečené brownies jako např. Američané či Australané (dortík je uvnitř hutný, téměř tekutý), anebo byste raději lehký porézní a kyprý čokoládový základ, který „sedí“ spíše naší středoevropské chuti? V prvním případě pečte korpus spíše kratší dobu a také počítejte s tím, že vyjmutí z trouby poněkud spadne. A jestliže dobu pečení poněkud prodloužíte, dočkáte se výborného piškotu intenzivní čokoládové chuti.

 

Napsat komentář