HOBBYMANIE(5)

Voňavý sýrový koláč na italský způsob

A teď konec snění a rychle do kuchyně! Ta sladká odměna za to stojí. Základ koláče tvoří křehké těsto zpracované buď na válu, nebo rychleji a pohodlněji v robotu. Že se nesmí hníst příliš dlouho, ví každý. Jinak se v něm rozehřeje tuk a výsledkem bude mazlavá, navrch nepříjemně „trhavá“ hmota. V míse proto nejprve smíchejte všechny sypké přísady a teprve potom do směsi prsty zapracujte máslo a vejce. Nenechte se „rozhodit“ skutečností, že hmota není hladká, ale hrudkovitá. Stačí ji přeložit na pomoučený vál, kde ji podrobíte „zkrášlujícímu“ hnětení, tentokrát už dohladka.
Opět připomínáme: Pracujte rychle! Další úskalí vás může potkat při přenášení placek z válu do formy. Bude-li se těsto na válečku trhat, vraťte je zpět a vyválejte je do potřebného rozměru na pružné silikonové podložce nebo na obyčejné pomoučené fólii, kterou pak i s těstem podeberte dlaněmi a plát přeneste, kam je třeba.
Uvidíte, že transport proběhne hladce. Jakmile spodní plát uložíte do formy a vytáhnete ho až k okrajům, nezapomeňte těsto propíchat vidličkou. Pokud tak neučiníte, je víc než pravděpodobné, že se koláč při pečení vzedme do podoby Kilimandžára. Proto je třeba propíchat i vrchní plát, kterým se překryje sladká sýrová náplň. A ještě doporučení: Nechcete-li moučník přímo „Made in Italy“, použijte místo cottage sýru tuzemský tvaroh bez příchuti. Nejlepší je ten z „vaničky“, který nehrudkovatí. Ricottu pak můžete nahradit lučinou.

Sladký koláč se sýrem ricotta:
Těsto: 240 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, špetka soli, 0,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva, strouhaná kůra z 1 citrónu, 120 g změklého másla, 2 vejce, hladká mouka na vál, 1 vejce na potření; náplň: 250 g sýru ricotta, 180 g sýru cottage, 2 vejce, 1 sáček vanilkového pudinku, 120 g pískového cukru, strouhaná kůra z 1 citrónu

Jak na to: (fotonávod krok za krokem najdete v galerii pod článkem)

V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, sůl, kypřicí prášek a citrónovou kůru. Přidejte změklé máslo a rozšlehaná vejce, vše smíchejte, přeložte na pomoučený vál a vypracujte vláčné těsto. Hned je rozdělte na dva díly; první, o trochu větší, rozválejte na dno koláčové formy a vytáhněte až k vyvýšenému zvlněnému okraji. Plát na dně formy několikrát propíchněte vidličkou. Zbytek těsta zabalte do fólie a uložte do chladničky. Sýr ricotta (tvaroh) vyšlehejte v míse se sýrem cottage (lučina) a přidejte vejce, pudinkový prášek, cukr a strouhanou kůru.
Vypracujte hladkou směs, kterou nalijte do formy na rozprostřené těsto. Na vále rozválejte ze zbytku těsta kulatý plát o průměru formy. Na několika místech vykrojte malé tvary, například kytičky, plát nabalte na váleček a opatrně jej přeneste na naplněnou formu. Pomocí válečku „odkrojte“ přebývající okraje (viz postup) a ze zbytků vytvořte například kytičky, kterými okraj celého koláče olemujete. Lepí se na povrch potřený rozšlehaným vejcem. Nakonec jím potřete povrch celého koláče a v troubě vyhřáté na 175 °C jej upečte (cca 45 minut podle výšky koláče).

 

Napsat komentář