HOBBYMANIE(5)

Desítka nejčastějších nemocí psů: Průjem

Jaké jsou nejčastější důvody průjmu u psa? Může jich být celá řada, vyjmenujme si alespoň ty nejčastější z ních.

A) Nevhodná strava

Pokud má váš pejsek průjem, zapřemýšlejte, co dostal v posledních hodinách k žrádlu. Mohl se přežrat pamlsky (sušené maso, vnitřnosti, uši atd.). Pamatuje, že méně je více!
Nejčastější příčinou je ale „spolustolování“. Pokud se s pejskem dělíte o svou stravu, vězte, že jeho zažívací trakt jí není přizpůsoben a zaděláváte mu na pořádný průšvih!

B) Změna krmiva

Pokud přecházíte z jedněch granulí na druhé, je třeba postupovat opatrně. Vyplatí se postupně přimíchávat nové krmivo do starého, aby si pejsek zvykl na nové složení i vůni. Pokud přejdete naráz, často se stane, že hafík dostane průjem nebo naopak zácpu a bude ho bolet břicho.

C) Alergie

Je to stále častější příčina psího průjmu. Nejčastější alergeny jsou pro pejska soja a obiloviny. Někdy alergizují i různé druhy bílkovin jako je kuřecí protein, ryby, vajíčka či mléčná bílkovina.
Průvodními jevy je drbání psa – svědí ho kůže, která je zarudlá, má na těle boláky. V tomto případě je vhodné vždy vyhledat pomoc veterináře a hlídat složení stravy.

D) Paraziti

Škrkavky, měchovci nebo tasemnice jsou také častou příčinou akutních nebo chronických průjmů. Důležitého je proto pejska pravidelně odčervovat v intervalu minimálně 3 měsíců. Antiparazitika střídejte, aby si potvůrky nestaly rezistentní.

Více se dozvíte ZDE:

Napsat komentář