HOBBYMANIE(5)

Okénka místo mříží! Tento tvarohový koláč vás osvobodí…

Proužky, ze kterých budete rastr na povrchu koláče skládat, by měly být o dost širší než u klasického mřížáku. Moučník jimi totiž budete při dělení na řezy prokrajovat. A neukládejte je také šikmo! Dále se snažte, aby výsledkem vašeho snažení byla po upečení a rozdělení na řezy pohledná okénka obdélníkového nebo čtvercového tvaru.
A ještě jedna rada, co se ovoce týče: Zapečené v tvarohu nevyhlíží vůbec atraktivně, proto jím koláč posázejte teprve chvíli před dopečením, aby si plody udržely tvar. Případně ještě přidejte na zchladlé kousky kopeček šlehačky a lístek meduňky.

Okénkový koláč s ovocem:
200 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 125 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 1 vejce, 125 g másla; náplň: 500 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, jemně strouhaná citrónová kůra, měkké sezónní zahradní ovoce (maliny, višně, ostružiny, borůvky)

Jak na to krok za krokem (fotonávod najdete pod článkem)

Mouku promíchejte s kypřicím práškem a oběma druhy cukru (moučkový s vanilkovým), přidejte rozklepnuté celé vejce, na kostky nakrájené tuhé máslo a vše rychle zpracujte v robotu do podoby tužšího těsta, jež uložíte po krátkém přehnětení na válu zabalené ve fólii v chladu (cca 30 minut). Mezitím připravte náplň: Tvaroh vymíchejte s cukrem, přidejte rozklepnuté celé vejce, strouhanou citrónovou kůru a vše propracujte.
Zchladlé těsto rozdělte na 2 díly a z jednoho (může být o trochu větší) vypracujte obdélníkový plát cca 25 x 30 cm, jenž uložíte na plech s listem papíru na pečení. Na povrch plátu rozetřete tvarohovou náplň a povrch uhlaďte špachtlí.
Z druhého dílu těsta vypracujte na pomoučeném válu opět obdélníkový plátek a rádýlkem ho rozdělte na širší proužky, jež opatrně přenesete na základ koláče a složíte z nich pohlednou mřížku. Do středu či roku každého okénka uložte po višni s malinou, ostružinou či borůvkou a vše v troubě vyhřáté na 175 °C upečte (cca 25 až 30 minut). Povrch tvarohové náplně nenechte příliš zezlátnout, spíše by měla být pěkně žlutá! Upečený zchladlý koláč rozdělte na řezy v podobě jednotlivých okének, jež poprášíte moučkovým cukrem.

Náš tip: S poměrně tenkými proužky syrového těsta se při skládání mřížky na povrchu ještě syrového koláče obtížně pracuje; hmota se snadno trhá a láme. Plátek proto rozválejte na listu papíru na pečení, těsto nejprve rozdělte rádýlkem do podoby proužků a potom špičkou nože prořízněte i podkladový papír. Těsto pak na koláč přenášejte i s proužky papíru (jsou obrácené) a po uložení na náplň je jednoduše stáhněte.

 

Napsat komentář