HOBBYMANIE(5)

Upečte si sami: Žemle s vůní rozmarýnu

Zkuste je a uvidíte, že nebudete nikoho dlouho přesvědčovat, aby vyskočil z postele. Pečivo je totiž nejlepší ještě teplé, kdy je příjemně křupavé a uvnitř krásně nadýchané. Rozmarýnové žemle se navrch díky přídavku olivového oleje rozplývají doslova na jazyku. Můžete je podávat s čímkoli – s máslem, sýrem, libovolnou domácí pomazánkou, šunkou, vajíčkem nebo salámem. Sneste zkrátka na stůl, co má kdo rád…

Domácí rozmarýnové žemle:
250 g hladké mouky, 175 až 200 g polohrubé mouky, 1 balíček sušeného droždí, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, špetka černého mletého pepře, 1 lžíce jemně sekaného rozmarýnu, 1 lžíce olivového oleje, 250 ml vody; na potření: žloutek a trocha vody; na posypání: hrubá sůl, kmín apod.

Jak na to:

 

V míse promíchejte oba druhy mouky s droždím, cukrem, solí, pepřem a sekaným rozmarýnem, přidejte olej, vlažnou vodu a vypracujte důkladně (alespoň 5 minut) vláčné těsto. Nechte je pak v teple vykynout, dokud nezdvojnásobí původní objem.
Vykynuté těsto převálejte na pomoučeném válu a vypracujte z něj menší bochánky (vystačí na 15 kousků). Přeložené na plech s papírem téměř překrojte napůl stěrkou či tupou stranou nože a nechte je dokynout. Kousky pak potřete žloutkem rozšlehaným v troše vody, posypte hrubou solí a při 180 °C je upečte (cca 20 minut).

Napsat komentář