HOBBYMANIE(5)

Meruňkové bramborové knedlíky z časů c.k. mocnářství

Ovšem existují i rozmanité variace, jež za svůj vznik vděčí fantazii a smyslu pro praktičnost šikovných lidových hospodyněk i dávných panských kuchařek. Knedlíky lze plnit téměř jakýmkoli sezónním ovocem, např. švestkami, slívami, či čtvrtinami jablek nebo hrušek. Oblast od oblasti se liší také finální posyp. Výborná je směs sekaných vlašských ořechů či lískových oříšků s krupicovým cukrem. Ovšem takový mletý mák či perníkové drobky v kombinaci s rozpuštěným máslem rovněž nemají chybu. Je tedy jen na vás, kterou z nabízených variací si vyberete…

 

Náš tip:
Pokud se vám zdá bramborové těsto příliš řídké, přidávejte do něj postupně strouhanku, kterou ihned do základu zapracujte. Docílíte tak nejen správné konzistence, ale díky tomuto přídavku nebudou uvařené knedlíky tvrdé. Ovšem pozor: Vypracované bramborové těsto co možná nejrychleji zpracujte; ať už podniknete cokoli, bude pozvolna měknout a roztékat se.
Jsou-li meruňky či jiné použité ovoce příliš kyselé, potom plody rozdělte, ale ne docela, a pecku uvnitř nahraďte polovinou kostky cukry. Obě půlky ovoce opět zavřete a celý kousek obalte v připraveném těstě

Co budete potřebovat pro meruňkové bramborové knedlíky:
750 g brambor, 225 g hrubé mouky, špetka soli, 2 menší vejce; náplň: 1 kg meruněk, kostkový cukr dle potřeby; na dohotovení: špetka soli, 150 g másla, strouhanka, směs moučkového cuku s mletou skořicí

Jak na to krok za krokem:

  • Ve slupce uvařené brambory (nejlépe moučnaté) oloupejte, nechte je vychladnout a nejlépe na druhý den je nastrouhejte na jemném struhadle. K bramborové hmotě na válu přidejte mouku, sůl i rozklepnutá vejce a vše postupně od středu propracujte nožem.
  • Hladké těsto rukama rychle prohněťte a vytvarujte z něj váleček, který rozdělíte opět nožem na silnější plátky kolečka. Do středu každého vtlačte omytou a osušenou meruňku (jsou-li nakyslé, zbavte je pecek a každou nahraďte polovinou kostky cukru).
  • Pomoučenýma rukama plody do těsta důkladně zabalte a každý knedlík lehce stlačte. Pracujte rychle, bramborové těsto poměrně rychle řídne! Připravené kousky vhazujte cca po 8 kusech do osolené vroucí vody a vařečkou je hned opatrně odrazte ode dna. Jakmile vyplavou na hladinu, vařte je cca 7 minut; doba vaření odvisí mimo jiné od zralosti meruněk.
  • Mezitím opražte na plotně v suché pánvi strouhanku, vymíchejte ji s máslem a z vroucí lázně vyjmuté a okapané knedlíky v ní ihned obalte. Podávejte je hojně posypané směsí moučkového cukru se skořicí, případně přidejte dle chuti oslazenou zakysanou smetanu.

Text: Tamara Dobrovolná
Foto: Jíří Savinec

 

Napsat komentář