HOBBYMANIE(5)

DIA odpalované ovocné knedlíky: Nemáte u nich co zkazit!

V případě knedlíků je příprava odpalovaného těsta ve srovnání s klasickým tvarohovým o trochu náročnější, ale vyváží to nakonec jeho kvalita. Ani při delším vaření se totiž nerozváří, takže se uplatní i při tvorbě knedlíků z větších či dokonce celých tvrdších plodů. Jejich obal také nemusí být příliš silný; naopak se cení jen tenká „slupička“ těsta, což se samozřejmě opět trochu náročnější na přípravu. Ovšem ten výsledek! Zvlášť když knedlíky uvaříte tak akorát, aby ovoce uvnitř nebylo příliš měkké, ale ani tvrdé.
Dobu vaření proto můžete libovolně přizpůsobit druhu ovoce, těsto to ustojí za všech okolností. Předností těchto knedlíků je rovněž skutečnost, že je můžete podávat také diabetikům; těsto totiž neobsahuje ani špetku cukru, stejně jako švestky, použijete-li pěkně vyzrálé plody a smíříte se s poněkud skromnější posýpkou. Strouhaný perník představuje opravdu úžasnou alternativu!

Recept na knedlíky z odpalovaného těsta:
250 ml mléka sůl, 20 g másla 350 g hrubé mouky 1 vejce zralé sladké švestky oloupané mandle; na dohotovení: máslo moučkový cukr perník na strouhání

Jak na to krok za krokem:

V kastrolu přiveďte k varu mléko s rozpuštěným máslem a solí a postupně vmíchejte hrubou mouku. Hmotu za stálého míchání zahřívejte (oheň mírně stáhněte), musí se začít odlučovat ode dna a nakonec vytvoří na vařečce „knedlík“.
Po odstavení přeložte základ těsta do mísy, vařečkou jej rozprostřete po dně a nechte vychladnout. Do mírně vlažné hmoty vmíchejte vejce a těsto propracujte, nejlépe rukou na vále. Výsledkem bude hladká a pružná nelepivá tužší hmota (dle potřeby do ní zapracujte ještě mouku).
Na vále z těsta vypracujte plát silný 4 mm, rozdělte jej rádýlkem na čtverečky dle velikosti ovoce. Každou švestku nakrojte, odpeckujte a místo pecky vložte dovnitř loupanou mandli. Plody pečlivě zabalte do připravených čtverců. Dobře uzavřené knedlíky vložte do vroucí osolené vody, a jakmile vyplavou na hladinu, vařte je 10 minut. Hotové uložte na teplý talíř, polijte rozehřátým máslem, posypte moučkovým cukrem a strouhaným perníkem.

Náš tip:
Je to opravdová harmonie chutí: Jemné těsto plněné vyzrálými sladkými švestkami s mandlemi uvnitř, to vše polité máslem a posypané moučkovým cukrem se strouhaným perníkem.

 

Napsat komentář