HOBBYMANIE(5)

Dny se krátí, je čas na osvětlení zahrady

Přidat na Seznam.cz
Aby ale zahrádkář dovedl svou zahradu k dokonalosti a něčím ji korunoval, neměl by zapomínat na zahradní osvětlení. To bude zahrádce slušet v každém ročním období, správným nasvícením se večer a v noci úplně změní její ráz; zkrátka s dobře vybraným osvětlením dostane zahrada naprosto nový rozměr. Osvětlení totiž plní po setmění nejen funkci praktickou, ale také estetickou.

Jestli jste i vy propadli tomuto nejrozšířenějšímu koníčku u nás, to znamená zahrádkáření, nastražte dobře uši – dozvíte se, jak při výběru osvětlení postupovat a jakými kritérii se řídit, a také pár slov o jeho instalaci.

Jak tedy na to…

Při výběru zahradních svítidel byste měli mít na mysli hned několik aspektů: styl vaší zahrady, odolnost osvětlení vůči vodě a prachu, zdroj energie – rozmyslete si, zda a na kterých místech zahrady volit elektřinu, baterie, anebo solární energii; vyberte správně světla studená a teplá, protože každé z nich vytváří na zahrádce zcela jiný efekt. Osvětlení by mělo být úsporné a pokud možno bezúdržbové. Za samozřejmost se považuje také dlouhá životnost. Dbejte též na to, aby svítidla měla certifikát pro venkovní užívání. A konec konců zanedbatelné nejsou ani vaše finanční možnosti.

Abyste celou akci zvládli precizně, nejprve si zahradu v hrubých rysech nakreslete a označte, kde všude chcete osvětlení mít. Začněte přístupovou cestou, pokračujte osvětlením kolem domu a ostatních budov, stojících na pozemku. V těchto místech je osvětlení naprosto nezbytné – zajistí vám bezpečný pohyb po setmění a také upozorní na nezvaného návštěvníka. A tím vás vlastně dokáže ochránit i před různými nenechavci, případně zloději, jimž rozhodně lépe vyhovuje tma; takže zahradní osvětlení vlastně umí prokázat skoro stejnou službu jako bezpečnostní zámek.

Použití jednotlivých světelných prvků

  • osvětlení terasy, altánu, pergoly – zvolte závěsná i nástěnná svítidla (lucerny, koule) a sloupková světla u vchodu
  • cestičky – ideální je sloupkové osvětlení; vybrat si můžete zapichovací nebo stojací lampy
  • nasvícení vodních prvků (bazén, jezírko, fontána) – bodová světla, která mohou být zapuštěna do stěn či dna
  • nasvícení předmětů – solitérní strom či keř, altán, dům, apod.; zde jsou vhodné zahradní reflektory

U některých zahradních svítidel lze nastavit šíři vyzařovacího úhlu, a to vytváří výjimečné dekorativní nasvícení.

Instalace osvětlení

Že se má každý držet návodu, to jistě není nutné zdůrazňovat. Co si možná ale hned neuvědomíte je to, že je důležité instalovat světelná zařízení tak, aby vás neoslňovala a aby zároveň nevznikl světelný smog. To znamená, že je třeba zabránit unikání záření do prostoru – jinak byste totiž neviděli hvězdy a zahradní večerní či noční romantika by byla ta tam.

V místech, kde chcete instalovat zápustná světla, můžete místo nich vyzkoušet svítící zámkovou dlažbu.

Zahradní osvětlení se dá ovládat dálkově, ručně, anebo třeba chytrým telefonem.

Autorka: Jaroslava Linková

Foto: LED-zahrada

Napsat komentář