HOBBYMANIE(5)

Podzim klepe na dveře: Dozrají nám ještě rajčata?

Pěstujeme-li si rajčata sami, obvykle nám na konci sezóny zbývají na keřících dosud nevyzrálé zelené plody. Se sklizní rajčat začínáme obvykle po 8-10 týdnech od jejich výsadby.  V intervalu 4-6 dnů je dobré sklízet zralé, ale nepřezrálé plody, a to pravidelně. Jakmile se však přiblíží podzim a v noci hrozí mrazíky, sklízíme z keřů i taková rajčata, která teprve začínají dozrávat. Spoléháme na to, že doma plody dozrají zcela.

Zelená, a přesto zralá

Pokud jsme rajčata z keříků sklidili již dorostlá do své klasické velikosti, doma nám dozrají. Máme tedy na mysli červenoplodé odrůdy rajčat, která jsou již nyní dobře vytvarovaná. Jejich semena jsou obalená dužinou v podobě gelovité hmoty a jsou již klíčivá. Dají se bez obav zpracovat i nezralá. Ukládají se do bedýnek vyložených papírem, společně se zralým jablkem. Dozrávající jablka stimulují dozrávání nezralých rajčatových plodů pomocí uvolňujícího se etylenu.

Zelené odrůdy i ve stádiu zralosti

Je však třeba poznamenat, že na našem trhu existuje také několik odrůd zelených rajčat, například Green Tiger, Green Grape, Green Zebra nebo Green Sausage. Všechny druhy dosahují navzdory své zelené barvě stupeň plně vyzrálých rajčat.

Nedorostlá zelená rajčata

Červenoplodé odrůdy, jejichž plody nedorostly do konzumní velikosti a jsou zelené, už nedozrají. Jsou na povrchu matně zelené a semena, která obsahují, nejsou klíčivá. Pokud bychom je krájeli, půjdou překrojit snadno.

Jak uskladňovat rajčata

Zelené plody dorostlé do správné velikosti lze uschovávat při teplotách mezi 13 až 18 °C. Zatímco dozrávání při teplotě 13 °C je již velmi pomalé, při 10 °C se již zcela zastaví. Pod 10 °C jsou už plody ohroženy poškozením chladem. Za optimální jsou pro dozrávání zelených rajčat považovány teploty okolo 20 °C. Zralé pevné plody dobře vybarvené je možné skladovat při teplotách mezi 7 až 10°C. Tyto teploty nemají žádný vliv na kvalitu dozrálých plodů. Samozřejmostí by měla být pravidelná kontrola stavu rajčat a vyřazení nekvalitních nebo poškozených kusů ze společného skladování.
Text: Zuzana Bohdalová

Napsat komentář