HOBBYMANIE(5)

Domácí špičky plněné vaječným likérem: Jsou neodolatelné

Pokud se snad rozhodnete pro jejich domácí výrobu, potom se připravte na to, že je to práce poměrně zdlouhavá (vyžaduje hned několik etap chlazení), náročná na cvik (tvorba rovných štíhlých dutých komínků) a hlavně se při ní neobejdete bez speciální cukrářské zdobičky (viz naše bezva finta). Ta je zde opravdu životně důležitá! Ovšem možná právě proto si chce tuto práci osvojit nejedna domácí cukrářka. Stále totiž platí, že co je hůře dostupné, je velice žádané.

Domácí likérové špičky:
125 pískového cukru, 1 vanilkový pudink, 38 g sójové mouky, 250 ml vody, 375 g čokolády, 250 g stolního tuku (Favorit S, Cera, Stela), dětské piškoty (pečené buflery); náplň: vaječný koňak, vanilkový pudink bez vaření; na polití: čokoládová poleva, 100% tuk (omega, Iva)

Jak na to (fotopostup krok za krokem najdete pod článkem):

V rendlíku smíchejte cukr s pudinkem a sójovou moukou, přidejte vodu a za stálého míchání vše svařte (nutno provařit!). Do horké hmoty vmíchejte rozlámanou čokoládu, dokud se nerozpustí a vše se opět nespojí. Pozor, hmota nesmí pustit tuk! Do druhého dne ji pak nechte při pokojové teplotě pod fólií vychladnout. Zvlášť ušlehejte v míse rozměklý tuk a postupně do něj zašlehejte odleželý vařený základ.
Vzniklý krém naplňte do sáčku se speciální zdobičkou, pohlídejte, zda je volný otvor v jejím boku, a můžete se pustit do tvorby dutých věžiček vytahovaných zvolna kolmo nahoru. Základ pro ně tvoří dětské piškoty nebo domácí buflery (pečená piškotová kolečka) potřené čokoládou. Špičky tvořte v chladu, krém v sáčku v dlaních rychle měkne! Část hmoty si ovšem odložte stranou. Hotové špičky nechte v chladu důkladně ztuhnout.
Mezitím si připravte likérovou náplň: Do vaječného likéru zašlehejte pudinkový prášek bez vaření (ne běžný pudink!). Náplň nesmí být příliš hustá, ale ani řídká a zchladlé špičky jí až po okraj naplňte. Vrchol každého kousku nakonec uzavřete pusinkou z krémové hmoty, kterou jste odložili stranou (vytlačte je ze sáčku s ostře řezanou špičkou). Hotové špičky opět nechte důkladně ztuhnout a pak je uchopené za sokl (piškot) máčejte v rozehřáté čokoládové polevě vymíchané s trochou tuku (na 100 g pecek čoko-polevy 30 g tuku).

Bezva finta:
Tvorba dutých špiček je zhola nemožná bez speciální zdobičky, která je běžně k dostání u vybraných prodejců. Její okraj je hladký, ovšem střed je zčásti zakrytý kruhovým terčíkem vyneseným nahoru trnem se třemi rameny. Jedno z ramen je zároveň duté a přivádí zvenčí do středu špičky při práci vzduch. Bez něj by nešla krémová hmota tvarovat do podoby dutého komínku. A tento vzduch se vše nasává malým otvorem, který nesmí být nikdy zakrytý okrajem sáčku, ve kterém je špička vložená. Toto je třeba průběžně kontrolovat!  

Připravili: -fra-, -iri-

 

 

Uložit

Uložit

Uložit

Napsat komentář