HOBBYMANIE(5)

Dřevěné pelety se zárukou kvality

Při nákupu tuhých paliv chcete mít jistotu prvotřídní jakosti. Výjimkou nejsou ani dřevěné pelety. Přečtěte si, jak poznat a vybrat to nejlepší palivo pro automatické kotle.

Co jsou to dřevěné pelety?

Pelety jsou válečky z dřevité hmoty, mají průměr 6 mm a délku až 40 mm. Vyrábí se procesem odborně nazývaným peletizace. V lisu, který funguje na principu mlýnku na maso, se stlačí a zahřeje rozdrcená biomasa. Jednotlivé kousky dřeva jehličnatých stromů spojí dohromady zkapalněný lignin. Ten je přirozenou součástí této hmoty. Pro soudržnost se nepřidávají žádná lepidla. Proto se jedná o ekologické a uhlíkově neutrální pevné palivo, jehož nákupem pomáháte brzdit globální změnu klimatu.

Podle čeho se určuje kvalita dřevěných pelet?

Aby měl každý jistotu, že nakupuje ty nejlepší dřevěné peletky, existuje pro tyto účely mezinárodně platná norma ISO 17225-2. Na jejím základě funguje certifikační systém ENplus a rozděluje pelety na topení do třech kategorií. Pro automatické kotle jsou vhodné ty s označením ENplus A1. Vždy je vybírejte pečlivě, abyste se vyhnuli poškození svého automatu. Zbývající dvě A2 a B jsou vhodné pro velká až průmyslová spalovací zařízení.

Zdroj: Freepik

Jaké vlastnosti mají pelety nejvyšší kvality?

Udělený certifikát zavazuje k tomu, že dřevěné pelety jsou kvalitně vyrobeny, skladují se v optimálních podmínkách a jsou v pořádku doručené zákazníkovi. Nejde o anonymní výrobu, producent musí mít na obalu uvedené své identifikační číslo. Díky certifikátu máte jistotu, že původní surovina je z čisté dřevité hmoty. Nevyskytují se v ní chemicky ošetřené zbytky dřeva nebo kůra, která zvyšuje popelnatost. Mezi základní parametry patří výhřevnost nad 16,5 MJ/kg, vlhkost do 10 %, popelnatost do 0,7 % a nízký podíl jemných částic do 1 %.

Jak se kontrolují pelety?

Přímo do výroby dřevěných pelet přichází proškolení auditoři a vše kontrolují. Odebírají vzorky rovnou z výrobního pásu. To se děje při udílení certifikátu i průběžně a bez ohlášení. Pokud se objeví nesrovnalost, výrobci či prodejci je pozastaveno využívání loga certifikace. Když nedojde k nápravě, auditoři odebírají povolení k distribuci. S tímto systémem kontrol máte naprostou jistotu, že si zakoupíte dokonale vyrobené pelety, které nepoškodí váš automatický kotel.

Potřebujete nakoupit pelety na topení?

E-shop Optimtop.cz má v nabídce certifikované dřevěné pelety nejvyšší kvality od různých výrobců. Skladové zásoby jsou samozřejmostí, proto na doručení nemusíte dlouho čekat. Prodej pelet probíhá po paletách, kde jsou uložené pytle s přesně naváženými 15 kg, a to zajišťuje snadnou manipulaci a vysypání do vašeho automatického kotle. Doprava je po celé České republice zdarma.

Napsat komentář