HOBBYMANIE(5)

Jaké výhody nabízí bezolejové kompresory a proč by neměly chybět ve vaší dílně?

Bezolejové nebo také bezmazné kompresory patří k nejprodávanějším typů kompresorů, a to nejen díky jejich rozumné ceně, ale i řadě dalších výhod, které svým uživatelům přinášejí. Proč jsou bezolejové kompresory tak oblíbené a s čím vám mohou ve vaší dílně nebo na zahradě pomoci?

Proč si lidé vybírají bezolejové kompresory?

Bezolejové kompresory vynikají tím, že nepotřebují žádná speciální maziva. Vlastní údržba tohoto typu kompresorů je tak velmi jednoduchá, protože není potřeba pravidelně kontrolovat hladinu a hustotu oleje.

Dalším důvodem, proč jsou bezolejové kompresory velmi oblíbené, je skutečnost, že mají širší možnosti využití. V případě olejových kompresorů, kde jsou válce mazány podobně jako u spalovacích motorů, je olej, respektive mazivo rozstřikováno do prostoru válce pod pístem. To znamená, že u olejových kompresorů se dostávají olejové páry do stlačovaného vzduchu. Není tak možné je použít například v potravinářství, lakýrnictví, stomatologii a řadě dalších oborů na rozdíl od kompresorů bezolejových.

Bezolejové kompresory mají sice zpravidla nižší výkon než kompresory olejové, ale i přesto si je stále častěji volí do svých dílen i živnostníci a firmy. U bezolejových kompresorů jsou totiž eliminovány rizika a náklady spojené s odstraněním následků kontaminace olejem, ale i náklady na likvidaci kondenzátu a použitého maziva. Další výhodou je pak i skutečnost, že u bezolejových kompresorů není potřeba obměňovat filtrační systémy kompresoru.

Bezolejové kompresory pak sledují i jednu z největších současných celospolečenských priorit, kterou je maximálně ekologický provoz.

K čemu všemu je možné použít kompresor?

Kompresor vám může výrazně usnadnit každodenní život, protože kromě dofouknutí pneumatik u vozu či dětského míče, je k němu možné připojit řadu nářadí, jako je příklepová vrtačka nebo pneumatické kladivo. Dejte si však pozor na skutečnost, že pohon pneumatického nářadí stlačeným vzduchem je finančně velmi nákladný. Vhodné je tak pravidelné užívání pneumatického nářadí zvážit nebo je používat při práci spojené s riziky vzplanutí či výbuchu.

Praktickým pomocníkem může být kompresor i na zahradě. Často se totiž používá k čištění chodníčků či zámkové dlažby, protože na rozdíl od klasického vysokotlakého čističe nepoškozuje povrch materiálu. Před zimní sezónou pak můžete kompresor využít k čištění bazénu, při údržbě zavlažovacího systému nebo při čištění špatně dostupných úzkých míst.

Bezolejový kompres však oceníte i v případě, že se chystáte na rekonstrukci plechové střešní krytiny či jiných lakovaných povrchů. Díky absenci mastných maziv ve vytlačovaném vzduchu je totiž možné kompresor použít při lakování se stříkací pistolí.

Až budete mít hotovo nechte kompresor chvilku vychladnout a dopřejte si odpočinek, k němu si pak můžete dát i orosené čepované pivo, protože bezolejové kompresory je možné použít i při čepování sudových nápojů.

Na co si dát při práci s bezolejovým pístovým kompresorem pozor?

Pístové kompresory nejsou obecně uzpůsobeny pro dlouhý provoz a kompresoru je potřeba po několika minutách vytížení dopřát pauzu, aby vychladl. V opačném případě hrozí jeho nevratné poškození. Ideální je tak volit bezolejové kompresory s ochranou proti přehřátí. Kompresory Vevor disponují touto bezpečnostní funkcí a pokud dosáhnou kritické teploty, sami se vypnou. Pokud při práci zapomenete na čas, postará se o svůj bezpečný provoz samotný kompresor.

Sponzorovaný článek, Zdroj foto: Freepik.com

Napsat komentář