HOBBYMANIE(5)

Erektivní ovocná bomba: Mandarinkový dort s granátovými jablíčky

050Péct a zdobit takový dort můžete skoro kdykoliv, protože granátová jablíčka bývají k dostání v průběhu celého roku, hlavně na jaře. Což je doba, kdy přijde člověku vhod každý vitamín, a právě toto ovoce je jimi doslova nadupané.

A nejen vitamíny! Plody marhaníku, přesněji šťavnatá rubínová grana, tedy zrna, jež obsahují ve velkém množství, platí totiž za účinné afrodisiakum. Už proto byste si neměli toto ovoce odpírat, a to ani v této inspirativní dortové podobě…

Recept na slavnostní mandarinkový dort:
6 vajec
6 lžic krupicového cukru špetka soli 1 sáček vanilkového cukru jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče (nutno důkladně očistit!) 1 až 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy 7 lžic polohrubé mouky 2 lžičky prášku do pečiva; krém: 100 g krupicového cukru 50 g kukuřičného škrobu 400 ml mléka 3 žloutky 1 lžička vanilkové esence 400 g másla; 4 plátky želatiny 400 g kompotovaných mandarinek; na dozdobení: 3 větší mandarinky 1 granátové jablko

Jak na to krok za krokem:

Z oddělených bílků vyšlehejte se špetkou soli a 5 lžícemi cukru pěnu. Zvlášť vypracujte žloutky se zbylým cukrem včetně vanilkového a zašlehejte do pěny strouhanou kůru a vymačkanou šťávu. Dále do žloutkového základu zapracujte pěnu z bílků a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do formy o průměru cca 23 cm a v troubě vyhřáté na 170 °C korpus upečte (30 až 40 minut).
Než zchladne, připravte si krém: Cukr smíchejte v rendlíku se škrobem, přilijte mléko a za stálého míchání vše svařte. Pudinkový základ provařte (cca 8 minut), odstavte ho a zašlehejte do něj žloutky a vanilkovou esenci. Pod fólií zchladlý pudink (nevytvoří škraloup) zašlehejte po lžících do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla.
Zároveň namočte v misce ve 4 lžících šťávy z mandarinkového kompotu na kousky nalámané (nastříhané) želatinové plátky, a jakmile nabobtnají, vše rozehřejte v mikrovlnce (nesmí přejít varem!). Vlažnou želatinu vmíchejte do celkového množství kompotu. Zchladlý korpus 1x prokrojte, spodní díl potřete krémem a pomocí sáčku s trezírovací špičkou vytvořte po jeho obvodu rámeček.
Dovnitř nalijte želírující ovocnou náplň, a když vrstva v chladu ztuhne, potřete ji opět krémem, přiklopte druhý piškotový plát a celý korpus krémem hladce potřete. Zchladlý ozdobte sloupnutými dílky čerstvých mandarinek (mohou být kompotované) a zrnky granátového jablka. Dort nakonec začistěte u podložky po obvodu krémovým lemem. (-řís-)
Ve fotogalerii najdete také postup na jemný vanilkový žloutkový krém!

Napsat komentář