HOBBYMANIE(5)

Bešamelové pohlazení aneb fazolové lusky po sedmihradsku

Podává se často s vařeným bramborem a vejcem natvrdo, ale třeba v Sedmihradsku, kdysi bohatém kraji dnešního Rumunska, vám takto upravené fazolky naservírují s propečeným bůčkem. Kombinace je to poněkud nečekaná, ale úžasná. A pokud snad žádáte krmi zdravější, potom vsaďte na krkovičku!

Abyste si opravdu pochutnali, připravili jsme pro vás variantu bešamelové omáčky se smetanovým taveným sýrem, která je ještě sametovější. Samozřejmě se také dochucuje solí a obyčejným octem. A kdo chce, může do hry přibrat ještě špetku cukru, záleží na vás.
Velkou péči pak věnujte výběru zelených fazolových lusků. Musí být krásně křehké a čerstvé, bez obtížných vláken. Čím jsou starší, tím více jich obsahují a ani vařením doměkka se jich nezbavíte. Jak poznat kvalitní lusky v obchodě? Jeden v balíčku či sáčku nenápadně zlomte. Pokud je lom čistý a bez vláken, můžete fazolky bez obav koupit. Zda jsou to lusky masité a široké nebo tenké a špičaté, je zcela lhostejné.

Recept na fazolové lusky po sedmihradsku:
800 g křehkých fazolových lusků (široké jsou lepší), 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml sladké smetany, 100 g smetanového taveného sýra, sůl, ocet, cukr

Jak na to krok za krokem:

Tuhých stopek a špiček zbavené a oprané fazolové lusky nakrájejte na kousky dlouhé 3 cm, přelijte je vroucí vodou, mírně osolte a duste pod pokličkou do poloměkka. Na pánvi rozehřejte máslo, vmíchejte do něj mouku a do světlé jíšky zašlehejte smetanu. Vzniklý bešamel za stálého zahřívání (cca 2 minuty) prošlehejte, a je-li příliš hustý, zřeďte ho další smetanou nebo jen mlékem. Pak v něm nechte rozehřát tavený sýr.
Omáčku dochuťte solí a vmíchejte ji do vařených fazolových lusků s trochou vody. Vše promíchejte a dochuťte octem, případně cukrem a solí. Podávejte s pečeným vepřovým masem a bílým pečivem; domácí klasiku představují fazolky nakyselo s vařeným bramborem a vejcem natvrdo.

Zdroj: Časopis Knihovnička Recepty

Napsat komentář