HOBBYMANIE(5)

Exotické osvěžení: Smetanové nepečené mango řezy

Kvalita manga, jež se k nám dováží převážně z Brazílie, nemá ve světě dvakrát dobrý zvuk (nejkvalitnější ovoce produkují asijské země jako je Indie či Pákistán), ale při troše štěstí objevíte plod, který nevyniká konzistencí tuhé řepy, ale je na omak pružný. Takový nechte při pokojové teplotě zvolna dozrát a každý den jej kontrolujte. Nesmí se zkazit! Dodá pak rafinované náplni ze 3 smetanových složek (viz recept) daleko lepší chuť i vůni, než ovoce kompotované. Základ moučníku je přitom nepečený. Drcení sušenek do něj si usnadníte, když naložené v mikrotenovém sáčku uložíte na 30 minut v mrazáku a teprve potom je převálíte válečkem. Získáte výrazně jemnější drť…

Smetanový nepečený mango řez:
220 g máslových sušenek (světlé nebo čoko), 40 g jemně strouhaných neloupaných mandlí, 150 g másla; náplň: 8 plátků želatiny, 50 ml vody, 500 g měkkého tvarohu, 300 g jogurtu, 100 g zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání, 120 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 větší vyzrálé mango; na dohotovení: 200 ml ovocného džusu (multivitamin), 2 lžičky kukuřičného škrobu

Jak na to krok za krokem (fotonávod najdete pod článkem ▼▼▼)

Sušenky naložte do mikrotenového sáčku a válečkem obsah podrťte. Drť promíchejte s nastrouhanými mandlemi, přilijte rozehřáté vlažné máslo a vařečkou vše propracujte. Drobivou hmotu napěchujte do kruhové formy o průměru cca 26 cm, případně použijte čtvercovou, a základ uložte v chladu (cca 30 min.). Mezitím Připravte náplň: V předstihu namočte v troše vody nastříhané želatinové plátky a nabobtnalé rozehřejte v mikrovlnce (max. 60 °C). Tvaroh vymíchejte v misce s jogurtem a zakysanou smetanou.
Zvlášť vyšlehejte ze smetany s moučkovým i vanilkovým cukrem šlehačku, odeberte z ní 2 až 3 lžíce a vmíchejte je do vlažné tekuté želatiny. Zbylou šlehačku zapracujte metlou do tvarohového smetanového základu, přidejte upravenou želatinu a nakonec do pěny vmíchejte na kostky upravenou dužninu manga (viz Užitečný tip).
Náplň rozetřete na ztuhlý základ ve formě a opět vše uložte v chladu. Po 3 až 4 hodinách připravte želé: Škrob vymíchejte v rendlíku s džusem, přiveďte vše za stálého míchání k varu a pudink provařte (vyčeří se). Mírně zchladlý (cca 10 min po odstavení) nalijte na povrch moučníku ve formě, ztuhlý uvolněte a rozdělte na řezy.

 

 

 

Napsat komentář