HOBBYMANIE(5)

Nevítaní podnájemci: Máme tipy, jak vypudit z bytu mravence

Zalíbil se těmto malým pracantům i váš byt? Potom věřte, že s těmito podnájemníky budete mít o zábavu postaráno. Můžete pozorovat, jak dokonale jsou organizovaní, sledovat, co všechno dokážou odnést, ale zřejmě se jich budete chtít zbavit. Což je ovšem úkol téměř nadlidský.
V Česku žije přibližně 100 druhů mravenců, ale většinou se setkáme jen s nejběžnějšími z nich – mravenci obecnými, lesními, žlutými a s faraóny. Všichni jsou nesmírně pracovití a díky kolektivní inteligenci také „mazaní“. O to hůř se proti jejich invazi bojuje.

Zkuste zaútočit na jejich citlivé „čenichy“

Zabránit mravenčímu přepadení vaší domácnosti můžete tak je znemožnit jim přístup do bytu. Tedy utěsnit dveře i okenní parapety. Ale v teplých dnech to jde těžko. Co tedy dělat v případě, že se u vás nezvaní nájemníci přece jen ubytují?
Můžete využít toho, že mravenci mají velmi vyvinutý čich. Potřebují ho, aby rozluštili vzkazy, které jim prostřednictvím různých feromonů zanechávají jejich průzkumníci. Dozví se tak, kde máte něco dobrého na zub, ale i to, kde jim hrozí nebezpečí. Právě na jejich velmi citlivý čich tedy můžete zaútočit. Některé věci jim totiž nesnesitelně smrdí.

Pomáhá majoránka, bílá křída i zubní pasta

Co mravenci neradi čichají, je například vůně majoránky, skořice nebo máty. Nesnášejí také hřebíček. Pomáhá i prášek do pečiva nebo soda. Můžete vyzkoušet metodu našich babiček, které mravenčí cestičky „přeškrtly“ bílou křídou.
Dá se ovšem použít i tvrdší munice. Mravencům prý hodně leze na nervy také pepř, kuchyňská sůl a pálivá paprika. Neradi ani  zubní pastu nebo octovou vodu. Platí na ně údajně i brutálnější metoda – mravence prstem rozmáznete na jeho cestičce. Pomocí feromonů ještě stihne dát zprávu o své smrti spolubojovníkům. Ti si to mezi sebou rychle řeknou a raději se přestěhují k sousedům.

Chemický útok je účinný, ale…

Vyrábí se také spousta chemických prostředků proti mravencům. Jejich použití je ale problematické. Tihle tvorové totiž rádi bydlí v blízkosti toho, co jim chutná. Nejčastěji je proto najdeme v kuchyni nebo přímo ve špíži. Chemii proto požijte až v případě, že nic jiného nezabere.
Účinný je například gel, kterým natřete cestičky. Mravencům chutná, na nohách je navíc donesou až do mraveniště, kde způsobí zkázu. Použít lze i různé lapače a nástrahy, jako například Biolit. Zvláště faraóni jsou ale velmi odolní. Pak je na místě plynový útok. Ten je dobré svěřit odborníkům ze specializovaných firem. Desinfekce bytu vás přijde na jednu až dvě tisícovky. Máte-li sousedy, je dobré domluvit společný postup a nechat raději vydesinfikovat celý dům.
Autor: -jav-

POMOZTE ROZŠÍŘIT TENTO ČLÁNEK! Máte i vy osvědčený způsob, jak vypudit z bytu mravence? Podělte se o svůj recept s ostatními čtenáři a pošlete svou radu na adresu redakce@hobbymanie.tv nebo ji uveďte v komentáři pod tímto textem.

 

Napsat komentář