HOBBYMANIE(5)

To nejlepší z kuřecího: Jak připravit pohádkové balíčky

Neobyčejně levné kuřecí svádělo hlavně v letech nedávno minulých k početným domácím experimentům. Většina receptů, jež se díky tomu zrodily, se samozřejmě neujala, ale jsou i příslovečné výjimky. A některé z nich vyhrávají dokonce ceny na gastronomických soutěžích…
Jedním z těchto gastronomických zázraků jsou plněné kuřecí balíčky naší stálé spolupracovnice Ireny Zelenkové z Rakovníka. Jak nám prozradila, dopracovala se k nim cestou celého řetězu pokusů a omylů.

Experimenty vedly ke skvělému cíli

Kuřecí maso samozřejmě svádí k rozmanitým kombinacím, například v podobě závitků. Zkusila tedy na začátku rolky se šunkou a sýrem, jenže byly příliš fádní. Následně se osvědčil místo eidamu sýr uzený.
V další fázi zabalila dovnitř kousek ananasu, aby přidala také chuť lehce exotickou. Jenže to opět nebylo to pravé. „Přidala jsem proto ananas do omáčky, a ono to začalo zničehonic fungovat,“ vzpomíná na experimenty data poměrně nedávného. „Navíc se ve stejné době hovořilo stále častěji o významu hlívy ústřičné, a tak jsem z ní vytvořila společně s cibulkou rychlou a velice jednoduchou nádivku, která se rovněž osvědčila. Zbývalo tedy už jen doladit konečnou podobu omáčky…“

Zkuste i vy vítězný recept

Recept zaujal všechny přátele i známé natolik, že I. Zelenková neváhala a přihlásila se s ním v roce 2008 do soutěže amatérských kuchařů, jejíž finále se vzápětí konalo u příležitosti veletrhu Zahrada Čech na výstavišti v Litoměřicích. Kuřecí balíčky do něj samozřejmě postoupily, a tak je autorka na výstavě připravila přímo před zraky odborné poroty, sestávající z kuchařů-profesionálů, a zvítězila s nimi na celé čáře. Zkuste je i vy, jsou opravdu vynikající!

Recept na plněné kuřecí balíčky:
Olej na smažení 1 malá cibule 200 g hlívy ústřičné sůl mletý černý pepř 4 kuřecí prsa grilovací koření 150 g plátkového uzeného sýra 150 g šunky 4 lžíce sezamu; omáčka: 4 zelené cibulky 1 červená paprika 1 konzerva ananasu 100 ml bílého vína 100 ml šťávy z ananasového kompotu 1 lžička sójové omáčky 1 lžička sladké omáčky na kuře 1 až 2 lžičky solamylu

Jak na to krok za krokem:

Na pánvi na oleji osmahněte cibuli pokrájenou nadrobno, přidejte nakrájenou hlívu a orestujte ji. Podle chuti směs osolte, opepřete a pak odstavte. Kuřecí prsa rozřízněte, lehce naklepejte a posypte grilovacím kořením. Na každý plátek položte plátek sýra, šunky a přidejte orestovanou hlívu. Vše zarolujte a balíček zafixujte párátky.
V pánvi v rozpáleném oleji je ze všech stran orestujte, přeložte do zapékací mísy, posypte sezamem a při 190 °C po dobu asi 10 až 15 minut je zapečte. Podle potřeby kousky podlévejte. Připravte si omáčku: Zelené cibulky nakrájejte na špalíčky, papriku bez přepážek se semínky na kostičky, ananas vyjměte z konzervy, kostky nechte okapat a vše orestujte na pánvi ve výpeku z masa. Poté směs podlijte vínem a ananasovou šťávou, dochuťte omáčkami a zahustěte solamylem rozmíchaným v troše vody. Rozkrojené balíčky na talíři jí přelijte.

Napsat komentář