HOBBYMANIE(5)

KURIOZITY: Když člověk fušuje do řemesla přírodě aneb i Mičurin by se divil

Podařilo se mu například vyšlechtit takové odrůdy ovoce, které bylo možné pěstovat daleko v severních částech Ruska. A to přesto, že neuznával Mendelovy genetické objevy. A možná by se sám divil, co všechno dokázali vyzkoumat jeho následovníci…

 Celý sad na jednom stromě

1   Neuvěřitelné stromy, každý s čtyřicítkou různých druhů peckovin najdete na dvanácti místech Spojených států. Dřeviny, které na sobě nesou doslova celý sad, jsou dílem Sama Van Akena, profesora umění z univerzity Syracuse. K počinu ho přimělo rozhodnutí newyorské zemědělské experimentální stanice, která se hodlala definitivně zbavit svých sadů s peckovinami. Hrozilo, že se tak ze světa ztratí i tisíce let staré odrůdy. Dědictví řady generací pěstitelů Sam zachránil pomocí roubování, a jelikož je duší umělec a experimentátor, rozhodl se původní sady zredukovat na jednotlivé stromy. Práce trvala celé roky. Zpočátku narouboval čtyři až pět nových druhů a pokračovat mohl až v okamžiku, kdy se rouby uchytily a vyrašily na nich nové větvičky. Trpělivost se ale vyplatila a svět se dál může těšit z dávných broskví, meruněk, třešní, švestek a dalších ovocných „prababiček“.

Avatar prý rozzáří zahrady i města

2Svítící rostlinu vyvinuli a dál pracují na zvýšení jejího výkonu vědci z americké společnosti Bioglow. V budoucnu by mohla sloužit jako alternativa klasických druhů osvětlení, využít by se dala podél chodníků, silnic a pochopitelně i na zahradách. Starlight Avatar, jak tvůrci svou tajemnou krásku nazvali, získali, když pokojovce tabáku křídlatému do genomu dodali gen bioluminiscenčních bakterií. Jakmile rostlina začne růst, zahájí produkci svítících chloroplastů a stává se autoluminiscenční, laicky řečeno samosvítící. Zatím byste si ale v její blízkosti knihu nepřečetli, světla je od ní prý jako od hvězd, navíc po dvou až třech měsících zahyne.

Vegetariáni, pozor! I rostliny vnímají

3Skutečnost, že rostliny reagují na lidské emoce a myšlenky, potvrdili vědci již na sklonku 60. let minulého století. V Japonsku již delší dobu funguje přístroj na měření „duševního stavu“ rostlin. O jejich rozpoložení vypovídají vědcům barevné žárovky napojené na senzory na listech. Nyní se ukazuje, že rostliny reagují i na „lidská“ anestetika, přestože nemají nervy jako člověk. A aby toho nebylo málo, tak uveďme, že v odborné veřejnosti se považuje za zcela samozřejmé, že rostliny cítí bolest. Jejich tkáně obsahují hormon podobný prostaglandinu, tedy látce, která u zvířat i člověka odpovídá za vnímání bolesti. Je jasné, že vegetariáni hledící na „masožravce“ jako na vrahy, by si měli nejprve „zamést před vlastním prahem“.

Avokádo: Zdravé pro člověka, smrtelné pro zvířata

4Pomazánky z avokáda chutnají snad každému. Dužnina díky bohatému obsahu minerálních látek a vitaminů navíc prospívá lidskému zdraví. Ale co s peckou? Ta obvykle letí do koše. Příště ji už nevyhazujte, protože: Nejnovější výzkumy prokázaly, že jádro mírní žaludeční potíže i průjem, zabírá při infekcích a dokonce snižuje riziko vzniku zhoubných nádorů. Ale pozor! Tyhle blahodárné účinky mají dužnina i pecka pouze na člověka. Avokádo totiž obsahuje persin, jehož požití vede především u papoušků nebo kanárků k rychlé smrti. Ze stejného důvodu byste ho neměli nabízet ani psům nebo kočkám.

Autor: -Rup-
Foto:
www.treeof40fruit.com, Bioglow, Pixabay.com

Napsat komentář