HOBBYMANIE(5)

Houskový knedlík hraběte Pálffyho: Proč se mu tak vlastně říká?

Tento kulinární husarský kousek, podávaný ideálně s pečeným masem a červeným zelím, se pyšní názvem, který připomíná historickou postavu Jána Františka Pálffyho, posledního majitele zámku ve slovenských Bojnicích. Ten zemřel za drastických okolností v roce 1908 ve Vídni a ví se, že jeho příbuzní nechali provést tajně pitvu, která měla prokázat, že „gróf“ byl v době sepisování svého, pro pozůstalé zřejmě neakceptovatelného, testamentu nepříčetný. Žádal v něm totiž, aby jeho neuvěřitelné sbírky umění zůstaly zachovány a otevřely se pro veřejnost.
Rodina to nicméně neakceptovala a veškerý majetek vzápětí „rozfofrovala“. A jaká je souvislost této osoby s knedlíkem, který si hraběcí titul rovněž zaslouží? Zřejmě žádná. Nikde se totiž neodchovala jediná zmínka o tom, že by Pálffy byl autorem receptu nebo milovníkem těchto knedlíků. Je to tedy název opředený dosud nerozluštěným tajemstvím.

Pálffyho houskový knedlík:
50 g slaniny, 250 g housek na kostičky, 350 ml mléka, 60 g másla, sůl, 1 žloutek, 1 vejce, 120 g hrubé mouky, 20 g másla na potření ubrousku

Jak na to: (fotonávod krok za krokem najdete pdo článkem)

Slaninu nakrájejte na kostičky, vysmažte je na pánvi do tuku a vše přilijte do mísy k nakrájeným houskám. Poté vše zalijte mlékem. V další míse utřete máslo se solí, přidejte žloutek a celé vejce (hmota se zřejmě srazí), přimíchejte slaninu s navlhčenou houskou a těsto zahustěte moukou. Dobře je promíchejte. Vodou navlhčený textilní ubrousek (nebo utěrku) potřete máslem, těsto do něj vložte, vytvarujte knedlík, zaviňte ho a ubrousek na koncích zavažte a vše vložte do kastrolu s vroucí osolenou vodou. Knedlík vařte asi 1 hodinu. Poté ho z vody vyjměte, odstraňte ubrousek a několika vpichy špejlí uvolněte páru.

Náš tip: Pálffy knedlík můžete polít rozpuštěným máslem a posypat opraženou strouhankou, ale jinak má stejné použití jako běžný knedlík houskový

Napsat komentář