HOBBYMANIE(5)

Inspirace slavným koktejlem: Ochutnejte dort Piňa Colada

Originální chuť pravého třtinového rumu a ananasem a kokosem a inspirovala v roce 1954 slavného barmana Ramóna Monchita Marrera natolik, že ji uplatnil ve svém zcela novém koktejlu. Působil tehdy v portorickém hlavním městě San Juanu v hotelu Hilton a hledal nápoj, který by tento karibský ostrov hrdě symbolizoval. Koktejlu dal název Piňa Colada aniž tušil, že ho bude jednou znát celý svět.

Každý milovník míchaných nápojů ví, že proslulá Piňa Colada má dvě základní varianty, nicméně málokdo tuší, že druhá z nich – smetanová – dala také vzniknout stejnojmennému dortu.
Jeho podstatu tvoří 2 bílkové mandlové korpusy pečené ve formě o průměru 20 cm, mezi kterými je uložená vrstva poměrně originálního tvarohového krému s vařeným pudinkovým ananasovým základem, do kterého se ještě před přiklopením vrchním pečeným plátem vtlačí extra připravená „vložka“.
Má podobu kotouče z drceného ananasu spojeného želatinou ochucenou bílým rumem. Výsledkem je pak dort s malým překvapením uvnitř: Jakmile ho rozdělíte, bude každý řez zdobit efektní okénko, jež vyhlíží jako prosklené…

Recept na exotický Piňa colada dort:
6 bílků » 180 g moučkového cukru » 50 g mandlové mouky (jemně strouhané loupané mandle) » 100 g hladké mouky; náplň: 100 g krupicového cukru » 1 ananasový pudink » 250 ml mléka » 2 žloutky » 50 ml tuzemáku » 250 g měkkého tvarohu » 150 ml smetany ke šlehání; ananasové želé: 250 g drceného kompotovaného ananasu včetně sirupu » 4 plátky želatiny » 2 lžíce bílého rumu; kokos na posypání

Jak na to krok za krokem:

Z bílků vypracujte sníh a po lžících do něj zašlehejte cukr. Dále do pěny vmíchejte směs hladké mouky s mandlovou, těsto rozdělte do 2 forem o průměru 20 cm a korpusy při 175 °C upečte (cca 15 až 20 minut).
Ještě horké vyklopte a než vychladnou, připravte ovocné želé :
Ve scezeném ananasovém sirupu nabobtnalou želatinu zvolna rozehřejte, vmíchejte do ní drcený nebo pokrájený ananas, bílý rum a vše nalijte do kruhové formy o průměru 15 až 18 cm vyložené fólií. Na rovné podložce nechte vše v chladu ztuhnout. (Postup najdete také ve fotonávodu)
Dále připravte krém: Pudink promíchejte v rendlíku s cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání vše svařte. Do provařeného pudinku (cca 5 minut) vmíchejte po odstavení žloutky, tuzemák a nechte jej za občasného prošlehání téměř vychladnout. Vlažný zvolna vmíchejte do měkkého tvarohu a zároveň přidejte vyšlehanou smetanu. (Postup ve fotonávodu)

Jeden z upečených korpusů vložte zpět do formy, jejíž boky jste vyložili a vyzdvihli distanční folií a rozetřete na něj 2 třetiny krému. Do náplně vložte a lehce zatlačte želé ve tvaru kotouče, vytlačený krém rozetřete i na jeho povrchu a vše přiklopte druhým pečeným plátem. Složený korpus nechte v chladu cca 2 hodiny ztuhnout, vyjměte ho pak z formy a celý potřete zbylým krémem. Povrch nakonec posypte strouhaným kokosem a k dozdobení použijte plátky ananasu, čerstvých jahod a kokosové hobliny.

Autorka: Marcela Matyášová

Napsat komentář