HOBBYMANIE(5)

Letní varianta vánočky aneb buchta jako umělecké dílo

Samozřejmě je na vás, zda sladký chlebíček na řezu vyšňořený kandovaným ovocem, rozinkami a mandlovými lupínky slupnete až doma, nebo si ho vezmete na cesty s sebou coby lahodnou zásobárnu energie. Doporučujeme obojí!
S touto kynutou krasavicí zaujmete jak rodinu, tak i další poutníky, kteří od ní, když ji vybalíte na kterémkoli odpočívadle, zraky neodtrhnou. Abyste docílili působivého efektu a zároveň i nadýchané konzistence, musíte při její přípravě dbát na řádné kynutí těsta a to nejen po zadělání.
Ve formě, v níž se „letní vánočka“ vzápětí peče v podobě dvou spletených, dobrůtkami naplněných pramenů, nechte těsto znovu poctivě „pracovat“ a nabírat vzduch, dokud se nad formu nevyklene v mocném oblouku. A pak už ji můžete potřenou máslem a posypanou mandlovými lupínky odevzdat žáru trouby, aby z ní vytvořil dokonalé pekařské dílo.

Náš tip:
Spíše než pestrou směs kandovaného ovoce použijte v tomto případě jeden druh, např. zářivě červené proslazené třešně. V kombinaci s tradičními rozinkami docílíte zajímavého efektu i s kandovanou papájou (ladí do oranžova), případně použijte kousky probarvené zeleně.

Ingredience pro chlebíček mramorovaný ovocem:
350 g hladké mouky, špetka soli, 20 g čerstvého droždí, 50 g krupicového cukru, 100 ml mléka, 2 vejce, 80 g másla; náplň: 30 g másla, 80 g mandlových lupínků, 80 g rozinek, 80 g kandovaných třešní; na dohotovení: 1 vejce na potření, mandlové lupínky na posypání; máslo na formu

V mouce promíchané se solí vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, zasypte je cukrem, přilijte 2 lžíce vlažného mléka, obsah důlku promíchejte a nechte v něm vykynout kvásek. Ke kvásku přilijte rozehřáté vlažné máslo s celými vejci a zbylým mlékem zadělejte nejlépe v robotu vláčné těsto. Mísu přikryjte fólií a těsto nechte v teple vykynout (cca 1 hodinu).
Jakmile zdvojnásobí původní objem, vyklopte je na pomoučený vál a krátce přehnětené rozdělte na 2 díly. Z obou bochánků vyválejte stejně velké obdélníkové pláty silné 1 cm, jež potřete rozehřátým máslem a posypete směsí mandlových lupínků s překrájenými rozinkami a kandovanými třešněmi. Oba zarolujte, nohavice spolu zapleťte (stačí je zakroutit) a vložte je do formy na chlebíček vytřené máslem. Po dokynutí potřete povrch těsta ve formě rozšlehaným vejcem, posypejte ho mandlovými lupínky a chlebíček v troubě vyhřáté na 190 °C upečte (cca 40 minut).
Připravila: -tam-

 

 

Napsat komentář