HOBBYMANIE(5)

Karbanátky jinak, dnes s hermelínem: Jsou andělsky jemné a zároveň ďábelské!

Budete se divit, jak šťavnaté a jemné tyto kousky jsou. Postará se o to zmíněný bešamel. Samozřejmě ho můžete vynechat, nesedí-li vaší chuti, ale přidat je potom třeba do základní hmoty mouku nebo alespoň trochu strouhanky. A připravte se také na to, že výsledné karbanátky již nebudou tak svěží.
O sýru zpravidla platí, že ať už ho tepelně upravíte jakkoli, chutná vždy podobně. V tomto případě to neplatí. Ovšem použít je třeba pikantní kořenicí přísady. A hotové „karboše“ navrch podávejte s ostrou dijonskou hořčicí, podobně „nabroušeným“ kečupem a sekanou cibulí.
Vařený brambor je samozřejmostí, nicméně i studené chutnají s chlebem znamenitě. Také to může být příjemná obměna čevapčiči, pokud ze základní hmoty vytvarujete válečky, které následně osmažíte.  Trojobal zde není vůbec nutný, postačí jen hladká mouka…

Extra jemné sýrové karbanátky
Základ: 1 hermelín (může být s paprikou) 50 g libovolného měkkého salámu 1 vejce 2 lžíce ostrého kečupu 2 stroužky drceného česneku sůl pepř; bešamel: 50 g másla 1 lžíce hladké mouky 10 ml mléka; hladká mouka na obalení olej nebo tuk na smažení

Jak na to krok za krokem:

Připravte si nejprve bešamel: Zpěňte v rendlíku máslo, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání ji osmahněte. Pak přilijte mléko, za stálého míchání hmotu provařte, odstavte ji a nechte mírně vychladnout. Mezitím nastrouhejte celý hermelín nahrubo na struhadle (opravdu to jde, nebojte se toho). Přidejte na kostičky nakrájený salám, vejce, trochu ostrého kečupu, drcený česnek, pepř, případně další ostré koření podle chuti, sůl a nakonec vmíchejte zchladlý bešamel. Hmotu dobře propracujte a vytvarujte z ní malé karbanátky, které obalíte v hladké mouce a zvolna osmažíte v rozehřátém tuku po obou stranách dorůžova. Podávejte je s vařeným bramborem maštěným máslem, ostrým kečupem, hořčicí a cibulkou.

 

Napsat komentář