HOBBYMANIE(5)

Nóbl salát během chvilky? Ozdobte ho sýrovými květy, prozradíme, jak na to!

Barva, vůně, chuť. Tyto tři předpoklady dávají dohromady to, co vnímáme jako neodolatelné nutkání pokrm bezezbytku sníst. Sváteční sýrový salát má všechny předpoklady tomuto trojkritériu dostát.
Zaměříme-li se na barvu, vidíme pestrou škálu odstínů. Nažloutlý sýr, výrazná žluť a zároveň střídmá bělost vajec, narůžovělá uzenina, ostrá červeň kapie, nafialovělý tajemný tón cibule a uklidňující zeleň okurek tvoří strukturovanou líbivou mozaiku, která lahodí oku. O vůni ani netřeba se dlouze rozepisovat. Stačí si představit, jak se nakrájená vejce spojují s uzeninou a kořeněnými, charakteristicky navinulými sladkokyselými okurkami. A chuť? Ta je lahodná! Kdo nevěří, nechť se vrhne do přípravy. Určitě budete ochutnávat, ještě než bude salát hotový.

Ingredience pro sváteční sýrový salát:
250 g eidamu, 250 g šunkového salámu, 5 sterilovaných okurek, 4 vejce uvařená natvrdo, l červená cibule, 1 menší kapie, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 malá vanička majolky, sůl, mletý černý pepř

Eidam nastrouhejte na hrubším struhadle na nudličky. Šunkový salám, okurky a vejce pokrájejte na kostičky, přidejte cibuli a kapii nakrájené nadrobno. Hořčici smíchejte s majolkou a zamíchejte do salátu. Ochuťte solí a pepřem a znovu zamíchejte. Nechte v chladu proležet asi 1 hodinu. Podávejte jako sváteční pokrm, případně předkrm v pěkné misce nebo na listu zeleného salátu. Slavnostní ráz pokrmu umocní zdobení sýrovými květy. Jak na ně?

Jak na květy, které chutnají (fotonávod pod článkem ▼▼▼)

Efektní zdobení nejen tohoto pokrmu představují sýrové květy. Získáte je tak, že tvrdý sýr, např. eidam, rozkrájíte na malé kousky, jež vložíte do kastrůlku nebo rozehřívače na čokoládu a necháte v horké lázni rozpustit. Vláčnou sýrovou hmotu pak namotejte na lžičku a přeneste nad pružnou silikonovou formu na marcipán (ne každou lze použít). Důkladně ji hned vtlačte prsty dovnitř, aby se hmota dostala do každého záhybu!
Naplněnou formu vložte do chladničky a za chvíli můžete motiv opatrně vyjmout. Silikonové formy nabízejí nejrůznější tvary, takže záleží na vaší fantazii, které vyberete (volte spíše ty mělké).
Sýrové květy můžete dokonce barevně ozvláštnit práškovou potravinářskou barvou, ale někomu bude vyhovovat spíše původní barva sýra. Hotové dekorace pak můžete uložit na bylinkové lístky (bazalka). Pokud tedy chcete své blízké či hosty zaujmout něčím opravdu zajímavým, potom vsaďte na tyto sýrové květy. A salát pro děti můžete ozdobit třeba motivem pejska, i když vzorů se nabízí ještě daleko víc.

Zdroj: Knihovnička recepty

Napsat komentář