HOBBYMANIE(5)

Inspirativní pečení: Makovec coby užovka korálovka

Korálovky nesou vědecký název Lampropeltis, který lze volně přeložit jako „světlem oděná“, což úžasně vystihuje nádheru těchto tvorů. A stejným dojmem působí i snadný, nezvykle dekorovaný makovec. Zajímavé je, že výsledný efekt nemají „na triku“ žádné krémy ani polevy. Dekorativní pruhy tvoří poctivé těsto stejného základu, jehož čtvrtinu natónujete přírodním malinovým džemem, případně přidejte trošku červeného barviva, aby byl efekt dokonalý.
Do druhé čtvrtiny vypracovaného těsta pak vmíchejte citrónovou šťávu s jemně nastrouhanou kůrou, obě těsta naložte do PE sáčků s odstřiženými růžky a vytvořte z nich na povrch zbylého těsta vymíchaného s mletým mákem a rozetřeného na plech s papírem na pečení pruhy. Vše nakonec samozřejmě upečte.

Náš tip: Upečenou zchladlou buchtu poprašte moučkovým cukrem a samozřejmě ji rozdělte na řezy. Spíše než klasické kostky jsou na pohled zajímavější napříč pruhováním nakrájené podlouhlé proužky, jež připomínají atraktivně zbarvené exotické hady korálovky.

Ingredience pro recept na pruhovaný makovec na plech:
3 vejce, 150 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 5 lžic oleje, 20 lžic mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 150 g jemně mletého máku, 5 lžic mléka; jemně strouhaná kůra a vymačkaná šťáva z 1 citrónu, 1 lžíce polohrubé mouky; 1 lžíce malinového džemu

Jak na to (podrobný fotonávod najdete také ve fotogalerii):

Celá vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru a šlehačem do husté pěny zapracujte olej a pak mléko; základ díky tomu zřídne, což není na závadu. Dále do hmoty vmíchejte mouku promíchanou s práškem do pečiva a těsto rozdělte na poloviny. Do jedné vmíchejte mletý mák s trochou mléka (5 lžic) a tmavé těsto rozetřete do formy či pekáčku cca 25 a 25 cm vyloženého listem papíru na pečení.
Druhý díl základního těsta rozdělte opět na poloviny a do jedné vmíchejte malinový džem, případně je přibarvěte červenou potravinářskou barvou. Do druhého dílu pak vmíchejte citrónovou kůru i šťávu a přidejte 1 lžíci mouky. Světlé i růžové těsto naložte do 2 PE sáčků s odstřiženými nůžky a na povrchu tmavého těsta z nich střídavě vytlačujte podélné pruhy. Buchtu pečte v troubě vyhřáté na 170 °C (cca 25 až 30 minut, na závěr se vyplatí zkouška špejlí) a nechte ji v pekáčku vychladnout. Vyklopenou rozdělte na řezy.

Zdroj: e-knihovnička.cz

Napsat komentář