HOBBYMANIE(5)

Vydlabané hlavy: Super oběd, který za tu práci stojí…

Následuje operace, při které je třeba z mírně zchladlých hlávek „vykuchat útroby“. A tady mohou začít potíže o něco větší. Zatímco listy na povrchu jsou vařením změklé, ty uvnitř jsou výrazně tužší a navíc důkladně ukotvené k tuhému košťálu. Dejte tedy při práci s nožem pozor, abyste se nepořezali! Zároveň myslete na to, že z hlávky musí zbýt jen vnější obal několika listů, který by se měl udržet za všech okolností pohromadě.
Trochu si oddychnete při přípravě masové směsi k naplnění, ta je snadná, ale jeden háček to má: Hotová faš se v naplněných hlavách míchá se zvlášť připraveným bešamelem, který zapékání poněkud prodlužuje (hůře tuhne). Takže je třeba hlávky poměrně dlouho zapékat přikryté alobalem, aby se v důsledku dlouhého pobytu v troubě na povrchu nepřipálily.
Pokud tedy chcete tento čas při zapékáni ušetřit, potom obsah každé z nich zalijte jen rozšlehaným vejcem, které ztuhne o poznání rychleji. Ovšem připravíte se tak o výrazně lepší chuťový prožitek, protože bešamel náplň fantasticky zjemní.

Ingredience pro masem plněné zelné hlavičky: 2 menší hlávky zelí, voda dle potřeby, sůl; náplň: 100 g sádla, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 400 g vepřové plece, 1 červená paprika, 3 lžíce kečupu, sůl, mletý černý pepř, 3 vejce, strouhanka dle potřeby, 100 g strouhaného sýra (Eidam); bešamel: 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, mléko dle potřeby; tuk na pekáč

Jak na to? (Podrobný fotonávod najdete také pod článkem):

Hlávky povařte ve větším množství osolené vody. Nerozvařte je, měly by být sice křehké a měkké, ale musí se udržet pohromadě, až je budete zbavovat útrob. Nejprve nahoře skrojte nožem víčko a pak opatrně vydlabejte střed. Na sádle zpěňte pokrájenou cibulku s nasekaným česnekem, přidejte drobně pokrájené maso (může být nahrubo pomleté), orestujte je a krátce poduste.
Dále přidejte na kostičky nakrájenou červenou papriku, vydlabané zeli nasekané nadrobno a dle chuti kečup. Vše duste podlité trochou vody doměkka. Dochuťte soli a pepřem. Nechte zchladnout a přidejte vejce a strouhanku. Připravenou směsí naplňte vydlabané hlávky asi do poloviny. Z másla, hladké mouky a mléka připravte bešamel a po částech ho nalijte na směs v hlávkách (část ponechte).
Obě vrstvy promíchejte vidličkou. Každou hlávku doplňte masovou směsi a zbylým bešamelem, vložte je do tukem vytřeného pekáčku a nechte pod alobalem zapékat (cca 30 minut). Místo odkrojené pokličky uložte nahoru kopeček strouhaného sýra a opět hlávky 30 minut zapékejte. Podávejte je pak rozdělené na čtvrtiny s vařenými bramborami nebo bramborovou kaši.

Napsat komentář