HOBBYMANIE(5)

Recepty starého c.k. mocnářství: Dort klavírního virtuosa Ference Lizsta

Opravdu je to dort hodný virtuosa a ocení ho především milovníci čokolády. Tuto pochutinu obsahuje jak základní piškot, tak i šlehačková náplň s vařeným základem. Ovšem s jakoukoli z pařížských šlehaček nemá tato pěna nic společného, protože ochucená je navíc marcipánem.
Použít je však třeba pravý mandlový, na rozmanité hmoty na bázi fondánu, byť s mandlovou příchutí, zapomeňte! Ověřit si pak můžete sami, že její příprava je snadná, což se týká i celého dortu. Pouze je třeba si trochu pohrát s klaviaturou na jeho povrchu, která se skládá pro změnu z hmoty fondánové ve 3 různých odstínech. V případě hmoty značky Wonder jsme navíc vyzkoušeli barvení čokoládou a uspěli jsme přímo parádně!

Náš tip: Zaujalo vás probarvování fondánové modelovací hmoty čokoládou (viz recept)? Potom je třeba vědět, že tuto možnost jsme mohli ověřit pouze u značky Wonder, kterou na náš trh dodává firma Monaco (www.monacoint.com). Zda to umožňuje i hmoty jiných značek, se nám zjistit nepodařilo.

Oříškový dort s marcipánovou šlehačkou:
100 g másla 50 g moučkového cukru 7 vajec 120 g hořké čokolády 100 g krupicového cukru 150 g jemně strouhaných vlašských ořechů 80 g polohrubé mouky 1 sáček vanilkového cukru špetka mleté skořice; na potření: 50 ml horké vody 1 lžíce medu 150 ml ořechového likéru (tuzemák); rybízová zavařenina; 200 ml smetany ke šlehání 120 g hořké čokolády 100 g mandlového marcipánu; na dohotovení: mandlové lupínky fondánová hmota Wonder (viz wwww.monacoint.com) 100 g hořké čokolády

Jak na to krok za krokem:

1. Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, postupně do pěny zašlehejte oddělené žloutky a rozehřátou vlažnou čokoládu. Zvlášť vyšlehejte z bílků sníh a po lžících do něj zašlehejte krupicový cukr. V další misce promíchejte strouhané ořechy s moukou, vanilkovým cukrem i skořici a sypkou směs zapracujte střídavě s pěnou z bílků do čoko základu. Těsto rozetřete do formy o průměru cca 24 cm a korpus při 170 oC upečte (cca 30 až 40 minut, nutná zkouška špejlí).
2. Upečený a zchladlý korpus vyjměte z formy a 2x ho prokrojte. Všechny 3 pláty potřete sirupem vymíchaným z horké vody s medem a ořechovým likérem (může být tuzemák). V misce pak nechte přejít v mikrovlnce varem rybízový džem a spodní 2 pláty jím rovněž potřete (vrchní zůstane suchý!).
3. Základ pro marcipánovou šlehačku (náplň) připravte v patřičném předstihu: V horké smetaně v rendlíku rozpusťte nalámanou čokoládu, základ přiveďte k varu, odstavte ho a vymíchejte v něm nahrubo strouhaný mandlový marcipán. Vše pak nechte zchladnout a nejlépe na druhý den hmotu vyšlehejte do pěny. Náplní potřete džemem upravené 2 spodní piškotové pláty a korpus složte. Část šlehačky ponechte na potření boku složeného korpusu, který navíc obsypete mandlovými lupínky.
4. Připravte kousek bílé hmoty Wonder na potažení povrchu korpusu. Hroudu rozpracujte, přilijte do ní rozehřátou vlažnou čokoládu a vše prohněťte. Dohněda probarvený základ rozválejte a z plátu vykrojte dle formy, ve které se pekl piškot, kruh. Plátem potáhněte povrch korpusu přetřený slabě máslem s trochou moučkového cukru a dlouhým nožem v něm naznačte 12 řezů. Každý trojúhelníček doplňte proužkem vyříznutým z plátku bílé hmoty a přijdete na něj jeden užší a kratší z hmoty černé. Vznikne tak kruhová klaviatura.

 

Napsat komentář