HOBBYMANIE(5)

Jak doopravdy chutnají banány? Vypěstujte si je doma, víme, jak na to

Banánovník je ideální pokojovou tropickou rostlinou i pro začátečníky a laiky. Většina lidí si sice myslí, že je to strom, ale není! Je to bylina a to je pro nás zásadní. Bylina má totiž jednodušší životní cyklus, je předurčena k tomu vyrůst, vykvést, zaplodit (zajistit potomstvo) a odumřít.
Vytrvalou část nevidíme, je pod zemí a z ní vyrůstají nové podnože, které jednak nahrazují odumřelou odplozenou část a jednak je používáme k množení. Mimochodem, to co vypadá jako kmen, správně pseudokmen, lze. uříznout i celkem tupým nožem.

Banánovník potřebuje místo, zvolte zakrslou odrůdu

Banánovníky pocházející původně nejspíše z jihovýchodní Asie pěstitelé vyšlechtili do odrůd, které jsou běžně zcela bezsemenné (botanické druhy mají naopak plody plné semen) a množí se vegetativně odnožemi. Do bytových podmínek a zimních zahrad můžeme vybírat ze skupiny zakrslých odrůd (vesměs označovaných jako Cavendish). Ty obvykle ani ve volné půdě nedosáhnou větší výšky než 2 metry (v květináči méně).
K výšce je třeba připomenout, že listy vyrůstají středem postupně mohutnícího pseudokmene a před ohnutím na stranu celou svou délkou (i přes 1 metr u statných, zdravých rostlin) nejprve stočené rostou přímo vzhůru. Počítejte tedy s tím, že v dospělosti budou potřebovat prostor zhruba 2-2,5 metru a víc, než 1,5 metru na šířku.
Stanoviště pro banánovník volte maximálně osvětlené, vzdušné (stěsnaný banánovník není určitě vrcholem elegance) a takové, aby v zimě, pokud možno, rostlina nestála přímo u zdroje sálavého tepla. Vhodná je vyšší vzdušná vlhkost. Pěstební substrát postačuje běžný, doporučit lze přimíchat zhruba ¼ kvalitní zahradní zeminy.

Jak dosáhnout toho, abychom měli vlastní banány?

„Zaprvé je důležité pěstovat banánovník v co největší nádobě. Postupným přesazováním se nebojte dojít klidně až k velikosti květináče 50 či 80 litrů (v malém květináči banán prostě plodit nebude). Dále je třeba průběžně a stále odstraňovat nově vyrůstající odnože, pokud je nechceme použít na rozmnožení třeba pro známé,“ radí odborník Josef Matějka (Pawpaw.cz), který se pěstováním tropických rostlin dlouhá léta zabývá.

Jak poznat, že se banánovník chystá plodit? Počítejte listy

Když budete průběžně počítat vyrůstající listy, tak okolo čísla 50-60 listů celkem (tj. včetně již odumřelých a uvízlých) je rostlina přichystána kvést. „Samotný fakt, že rostlina již pokvete poznáte velmi snadno. Začne se postupně -(asi poslední 4-5 listů –  zmenšovat jejich velikost. Poslední list před kvetením je asi jen 20 cm velký,“ vysvětluje Josef Matějka.
„V této fázi již nesmíte s rostlinou nijak manipulovat, žádné otáčení, nic, co by měnilo orientaci ke slunci! Pak vyroste květenství a vás už čeká jediné, po celkovém „rozvinutí“ odříznout dolní špičku, která někdy bývá zdrojem hniloby celého květenství. Výsledkem je pak trs, který může i v bytě přesáhnout 10 kg hmotnosti. Banány uvedené skupiny Cavendish jsou malé, velmi sladké a chutné, sklízíme je postupně podle žloutnutí,“ dodává.
Na škůdce není banánovník nějak extra náchylný, snad kromě svilušek. Různé skvrny jsou normální, osychání špiček je také běžné. Rizikem jsou houbové choroby, které mohou pseudokmen zničit. Pak nezbývá než takto napadený kmen odříznout a zkusit po ošetření vhodných fungicidem začít s novou odnoží od začátku.

Tip: Oddělování odnoží:
Ideální je vyjmout celou rostlinu z květináče, místo, kde vyrůstá podnož úplně očistit od zeminy a podnož ostrým nožem uříznout i s částí oddenku mateřské rostliny (vypadá jako přerostlá, boulovatá brambora). Řezné plochy nechte zavadnout (hodně roní vodu) a obě velmi pečlivě zasypejte rozdrceným dřevěným uhlím. Pak odnož zasaďte do odpovídajícího květináče, mateřskou rostlinu vraťte do jejího květináče a vzniklý prostor doplňte kvalitním substrátem.

Autor: -jav-
Odborný garant: Josef Matějka, www.pawpaw.cz
Foto: Pixabay.com

Napsat komentář