HOBBYMANIE(5)

Nezavinutý závin à la Schubertova Nedokončená

Jestliže se chcete oddat lahodným tónům chuti našeho „Nedokončeného“, potom je třeba zanechat osvěty a zamířit do kuchyně, kde se vrhnete do přípravy kynutého těsta se sádlem. To po nezbytném kynutí a tvarování naplníte na rozinky bohatou tvarohovou nádivkou, kompotovanými švestkami, případně povidly.
Zvláštního tvaru „nezavinutého závinu“ pak docílíte postupným přehýbáním, případně rolováním okrajů obdélníkových plátů těsta. Tvarohovou náplň poté posázejte ovocem (může být i čerstvé), zasypte ji drobenkou (rozhodně na ní nešetřete!) a přidejte navíc mandlové lupínky, jež se po upečení promění v křupavou rozkoš. Ne(závin) podávejte rozdělený na proužky nejlépe za libých zvuků Schubertových skladeb.

Co budete potřebovat pro tvarohový závin:
500 g polohrubé mouky, 1 sáček sušeného droždí, 1 lžíce moučkového cukru, 0,5 sáčku vanilkového cukru, špetka soli, 2 žloutky, 125 g sádla, 250 ml mléka; náplň: 400 g měkkého tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 50 g rozinek, 1 vejce, 200 g kompotovaných švestek nebo švestkových povidel; na dohotovení: 1 vejce na potření, drobenka, mandlové lupínky, moučkový cukr

Jak na to krok za krokem

Mouku promíchejte se sušeným droždím, moučkovým i vanilkovým cukrem a solí. Dále k sypké směsi přidejte žloutky, rozehřáté vlažné sádlo a vlažným mlékem dle potřeby zadělejte nejlépe v robotu měkké vláčné těsto. Dobře propracované přikryjte v míse utěrkou a nechte je vyknout (cca 1 hodina, musí svůj původní objem zdvojnásobit). Mezitím vymíchejte tvaroh s moučkovým i vanilkovým cukrem, přidejte spařené rozinky, oddělený žloutek a vše opět propracujte. Z bílku vyšlehejte pevný sníh, který zvolna vpravíte do tvarohové hmoty.
Vykynuté těsto rozdělte na pomoučeném válu na poloviny, vypracujte z nich na plechu s papírem na pečení širší obdélníkové pláty a na každý rozetřete polovinu náplně. Nepotřené okraje přihněte ke středu, potřete je vidličkou prošlehaným vejcem a náplň posázejte kousky kompotovaných švestek či povidly. Nakonec vše posypte drobenkou a mandlovými lupínky a nohavice nechte dokynout (cca 30 minut). V troubě vyhřáté na 200 °C vše upečte dorůžova (cca 20 minut). Ještě horké poprašte moučkovým cukrem.

==========================================================
Tento recept jsme převzali z časopisu Knihovnička Recepty 7/2015, který je celý věnovaný sladkým i slaným dobrotám pro letní párty, nechybí ani předpisy pro grilování. Za výhodnou cenu můžete nejen toto vydání, ale také archivní čísla  v digitální podobě s možností snadného zvětšování textů i fotografií pořídit ZDE ►►►

==========================================================

 

Napsat komentář