HOBBYMANIE(5)

Extra mramorovaný jahodový chlebíček

Proč hostům nabídnout právě jahodový tunel? Tyto sladké plody patří při přípravě moučníků k nejoblíbenějším, zároveň jen málokdo odolá jejich chuti, která je zde navíc v lahodném souznění s tvarohem a zakysanou smetanou. Tato kombinace nejenže vhání sliny do úst, ale pečení znalý jedinec z ní snadno vyvodí, že moučník to bude vlahý jako letní noc. Mechově nadýchaný je i výchozí piškot, zvlášť když do něj přidáte trochu škrobové moučky. A pokud byste plát v troubě neuhlídali a jeho přesušené okraje by se po zchladnutí lámaly, potom celý co možná nejrychleji po vyjmutí z trouby pokropte tuzemákem a přikryjte utěrkou!

Co budete potřebovat pro extra mramorovaný jahodový chlebíček:
3 vejce, 90 g krupicového cukru, 120 g polohrubé mouky, 0,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 2 lžičky solamylu; náplň: 400 g čerstvých nebo mražených jahod, 6 plátků želatiny, 6 lžic vody, 250 g měkkého tvarohu, 200 g zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru

Jak na to krok za krokem:

Vejce vyšlehejte s krupicovým cukrem a stěrkou do pěny zapracujte směs mouky s kypřicím práškem a solamylem. Těsto rozetřete na plech s listem papíru na pečení a plát v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 10 až 15 minut). Zchladlý rozdělte nožem na menší díly, kterými bude možné pokrýt boky formy na chlebíček a po naplnění i povrch (pokud piškot zbyde, můžete z něj vytvořit vložku do náplně, na řezu tak vznikne efektní přepážka). Formu vyložte fólií nebo alobalem a vložte ji na chvilku do mrazničky. Z jemně pokrájených jahod odeberte polovinu, přilijte k nim polovinu rozehřáté tekuté želatiny (plátky je třeba nechat v předstihu nabobtnat v troše vody) a hmotu rovnoměrně rozlijte na dno zchladlé formy, kde ihned ztuhne.
Boky pak obložte 2 plátky piškotu a připravte náplň: Tvaroh vymíchejte se zakysanou smetanou a moučkovým cukrem, přidejte zbylé pokrájené či rozmačkané jahody, zbytek rozehřáté želatiny, hmotu metličkou důkladně promíchejte a nalijte do formy (pokud vám zbyla piškotová proložka, nezapomeňte ji do obsahu formy zapracovat). Povrch naplněné formy nakonec zaklopte zbylým odměřeným piškotovým pruhem, vše přebalte fólií a uložte v chladu. Tunel musí řádně ztuhnout! Vyklopený z formy zbavte fólie a rozdělte na řezy.
Text: Tamara Dobrovolná, Jiří Savinec
Foto: Jiří Savinec

==========================================================
Tento recept jsme převzali z časopisu Knihovnička Recepty 7/2015, který je celý věnovaný sladkým i slaným dobrotám pro letní párty, nechybí ani předpisy pro grilování. Za výhodnou cenu můžete nejen toto vydání, ale také další archivní čísla  v digitální podobě s možností snadného zvětšování textů i fotografií pořídit ZDE ►►►

==========================================================

Napsat komentář