HOBBYMANIE(5)

Jak vybrat správné lední brusle

Blíží se zima a s ní i období, kdy odložíme in-line brusle a nahradíme je bruslemi ledními. Plné bazary použitých bruslí svádí ke koupi a vy nevíte, které z nich si vybrat a proč je rozdíl v cenách tak rozmanitý? Tak si přečtěte tohoto průvodce ke koupi.

 

Nové nebo použité

Určitě nové. Je to bota a stejně jako u běžné boty i u ledních bruslí bota povolí na Vaši nohu. A každý máme přeci nohu jinou, takže když si koupíte brusle po někom jiném, nebudou sedět tak, jak by měly. Nemluvě o tom, že nevíte, jak se k nim předchozí majitel choval a brzy po koupi se mohou objevit skryté vady.

 

Základem je vybrat správnou velikost

A zde narážíme na velký problém, protože názory se různí. Někde Vám poradí, že by brusle měla být o půl až číslo větší, protože je třeba počítat s tlustou ponožkou a tím, že noha lehce nateče námahou. Jinde Vám řeknou, že brusle musí být tzv. nadoraz, nesmí tam být vůle pro pohyb a musí nohu obepínat. V tomto případě je tedy na Vás, jakou z variant zvolíte. Pokud víte, že Vám noha opravdu natéká a že bez tlustých ponožek bruslit nepůjdete, zvolte větší velikost. Pokud Vám stačí obyčejné ponožky a noha nemá tendenci natékat, zvolte brusle dle Vaší velikosti a bez nadměrku. Pokud vybíráte brusle pro děti, je sice ekonomicky výhodnější zakoupit tzv. roztahovací brusle, které vydrží až na 3 velikosti, avšak neposkytnou dětem potřebnou oporu nohy. Jsou tedy vhodné pro případ, že si jdete s dětmi během zimy párkrát zabruslit. Pokud však chodíte každý týden, rozhodně se nejedná o vhodný typ bruslí. Čímž se dostáváme k další zásadní otázce.

 

K čemu brusle potřebujete?

Kupujete si brusle pro občasnou návštěvu veřejného bruslení? Poté postačí obyčejné brusle. Kupujete brusle pro dceru, která se rozhodla pro krasobruslení? Tam již sáhnete hlouběji do kapsy a musíte pořídit speciální krasobruslařské brusle. Pokud kupujete brusle na hokej, tak se také pod 4 000 Kč nedostanete, protože u hokejových bruslí se rozhodně nevyplatí šetřit.

 

Další tipy a rady

Nevybírejte podle vzhledu. Ano, ty krásné brusle s fialovými ornamenty jsou naprosto úžasné! A navíc mají kožíšek! Ale co z toho, když jsou na úzkou nohu, kterou vy nemáte? Vzhled je až na posledním místě v kritériích výběru.

Vázání bruslí je další důležité kritérium, které si před užším výběrem musíte zvolit. Můžete si zvolit přezky, které jsou nejsnadnějším typem zapínání, ale zároveň nejméně praktickým, protože správně nezpevní nohu. Tento typ bruslí je vhodný pro rekreační bruslení. Tkaničky jsou v tomto ohledu sice časově náročnější typ vázání, ale noha bude zpevněna tak, jak má.

Cena bruslí závisí na tom, jak jsme si odpověděli na otázku „K čemu brusle budeme používat“. Rozhodně neplatí pravidlo, že čím dražší, tím lepší. Je třeba si vybrat kvalitní materiál a ideálně nerezové nože, které jsou odolnější vůči korozi.

 

 

Zdroj Foto: Fotobanka

Napsat komentář