HOBBYMANIE(5)

Práce na zahradě v září

Pro někoho je podzim doba k lenošení, ale rozhodně to neplatí pro zahrádkáře. Během září se dá stihnout ještě mnoho práce.

 

Levandule, sice již odkvetla je do poloviny září je ideální doba ji ještě zastřihnout. Pro bohaté a husté kvetení to dokonce vyžaduje. A to kvůli toma, aby spodní části stonku do zimy ještě obrazili a lépe přezimovali. Na jaře budou husté a zaručí vám bujné kvetení, jistě lepší pohled než na vytáhnuté nehezké a řídké květy.

 

Gladioly (mečíky) vyndáváme ze země začínají listy žloutnout. Opatrně hlízy vyryjeme a jemně lodyhu odkroutíme. Hlízy jemně očistíme od zeminy, aby lépe přezimovaly. Chceme-li zachovat Brut pro další množení hlíz, opatrně jej oddělíme a uchováme do jara v papírových sáčcích. Nemusí se sušit. Přeje-li počasí můžeme hlízy nechat oschnout na slunci, lépe se pak čistí od zeminy. Hlízy necháváme na teplém a vzdušném prostředí, v suchu. Po třech týdnech jsou hlízy suché a o poznání lehčí, Zbavíme je slupek, oschlých kořínků a dále je necháme 4 – 6 týdnů ještě doschnout na lístkách v suchém a vzdušném prostředí. Poté uskladňujeme hlízy do papírových sáčků, do pilin, do novin a vzdušném místě v místnosti kolem 2-10stupnů. Na jaře hlízy důkladně prohlédneme.

 

Tulipány jejich cibulky vysazujeme koncem měsíce září, je-li pořád velké teplo můžeme v první polovině října. Jednotlivé cibule dáváme 8-15 cm hlubokou ve vzdálenosti 10 – 15 cm od sebe. Za čas se matčina cibulka obklopí novými mladými cibulkami a rozmnoží se. Abychom docílili kvalitních výsledků, pestrých květů a zdravých cibulek je zapotřebí sázet cibulky do kvalitní humózní vzdušné půdy. Na podzim přidat kvalitní kompost a z jara můžeme pohnojit speciálním hnojivem na cibuloviny.

 

Sběr jablek, hrušek, švestek a některé druhy zeleniny. Pokud máte oblíbené letničky a trvalky na zahradě je vhodné v tomto období sklidit semínka, abyste se z nich mohli radovat i příští rok. Pokud chcete sklidit ještě trochu zeleniny je na čase vysít špenát, ředkvičky nebo zimní salát.

Pokud jste ponechali jahodám odnože, je skvělý čas založit nový jahodníkový záhon. Dceřiné sazenice opatrně vyryjte z původního záhonu a zasaďte do předem nachystaného záhonu s propustnou zeminou. Kolem matčiných sazenic to opatrně okopejte, aby se zemina provzdušnila.

 

 

Zdroj foto: Fotobanka

 

 

Napsat komentář