HOBBYMANIE(5)

Mezizubní kartáčky

Doby, kdy k vyčištění zubů stačil pouhý kartáček a zubní pasta, dávno pominuly. Také jste zažili nepříjemnou návštěvu u zubaře, ke kterému jste šli s pocitem dokonale vyčištěných zubů a odcházeli s výtkou, že si špatně čistíte mezizubní prostory? V tom případě Vám doma v koupelně chybí jedna velmi důležitá věc a tou jsou mezizubní kartáčky.

 

Co je to mezizubní kartáček

Jedná se o malé kartáčky s držákem, kterými se čistí prostory mezi zuby. Proč právě tyto prostory vyžadují speciální péči? Běžným kartáčkem totiž nevyčistíte nečistoty všude, a právě mezizubní prostory jsou rizikové na ukládání plaku a vzniku zubního kazu. Dost často je právě plak v mezizubních prostorech původcem zápachu z úst.

 

Velikost a typ mezizubního kartáčku

Držáky mezizubních kartáčků jsou barevně rozlišeny dle velikosti daného mezizubního kartáčku. Nejlepší způsob, jak si vybrat vhodný mezizubní kartáček, je návštěva dentální hygieny. Zde společně s hygienistou vyberete správnou velikost a typ kartáčku. Je totiž zcela běžné, že na vyčištění mezizubních prostor musíte použít více než jednu velikost (mezi některými zuby jsou větší mezery než mezi jinými). Pokud totiž zvolíte malý mezizubní kartáček na místa, kde máte mezi zuby větší mezeru, tak nevyčistíte plak tak dobře. Poté, co si vyberete vhodnou velikost (či velikosti) je třeba vybrat ještě značku, která Vám bude vyhovovat. V současné době patří mezi nejběžnější Curaprox či Tepe. Dále si pak můžete zvolit rukojeť malou nebo prodlouženou. Díky prodloužené rukojeti se dostanete na hůře dostupná místa a je tak vhodná pro začátečníky, kteří se s kartáčky učí.

 

Mezizubní kartáček nebo zubní nit?

Zubní nit je velmi užitečným pomocníkem zejména přes den, kdy Vám pomůže odstranit zbytky jídla z mezizubních prostor. Avšak co se efektivnosti týče, jsou mezizubní kartáčky lepším pomocníkem. Díky štětinkám vyčistí mezizubní prostory dokonaleji než zubní nit, která do některých míst nepronikne. U zubní nitě je další nevýhodou, že si poměrně lehce můžete dáseň poranit, a tedy způsobit více škody než užitku.

 

 

 

Zdroj Foto: Fotobanka

Napsat komentář