HOBBYMANIE(5)

Jak zasklít klasickou bublaninu? Do jantaru!

Vlastně je to blesková bublanina, jaká se běžně peče ve spoustě domácností, ale ozvláštněná je na povrchu svítivě jantarovou vrstvou. Získáte ji svařením docela obyčejného vanilkového pudinku ve světlé limonádě, případně v pomerančovém džusu. Pudink se samozřejmě musí za stálého míchání důsledně provařit, protože se vzápětí rozlévá na již upečený základ a dál se tepelně neupravuje.
Díky tomu se z obyčejné buchty rázem stane malý zázrak, který si v ničem nezadá s dezerty, jež jsou výsledkem často velice složitých a pracných receptur. A platí to i o jeho chuti!

Recept na zasklenou ovocnou bublaninu:
350 g polohrubé mouky 150 g pískového cukru 1 prášek do pečiva 150g oleje 3 vejce 250 ml mléka třešně nebo višně (mohou být i kompotované); na dohotovení: 1 l ovocné limonády (může být džus) 2 vanilkové pudinky

Jak na to krok za krokem

Mouku smíchejte s cukrem a práškem do pečiva, přidejte vejce, olej, mléko a metlou vyšlehejte řidší těsto. Plech s vyšším okrajem vyložte plátem papíru na pečení, těsto rozlijte na dno a hustě je poklaďte třešněmi nebo višněmi. Aby plody neklesly ke dnu, obalte je v mouce (šťavnatější višně) nebo v moučkovém cukru (pouze třešně!). Základ bublaniny upečte (při 180 °C asi 35 až 40 minut).
Na konci pečení rozmíchejte v rendlíku vanilkový pudink s  limonádou. Je-li méně sladká, přidejte 2 lžíce cukru, a za stálého míchání vše svařte a provařte. Horký pudink nalijte na upečený moučník a nechte vše vychladnout.

Autorka: Marcela Matyášová

Foto: Jiří Savinec

Napsat komentář