HOBBYMANIE(5)

Zapečená sýrová sluníčka i pro děti: Rychle, úsporně, ze zbytků

Možná jedno balení hermelínu z útrob chladničky přece jen vydolujete, včetně kousku eidamu. Ten bývá doma téměř vždy. Také pár vajec se ve spíži určitě najde, takže si nakonec můžete zapéct nečekaně dobrá a lehká sýrová sluníčka.
Samozřejmě na ně snadno „nachytáte“ své malé ratolesti. Zvlášť pokud nepatří do kategorie velkých jedlíků. A pěkné sluníčko pak můžete zapéct pro každého „ďoubala“ zvlášť, pokud ovšem máte jednoporcové žáruvzdorné misky. S kořením spíše šetřete, ale pro sebe můžete sluníčka i trochu nažhavit, stačí použít místo sladké mleté papriky pikantní chilli. A ještě víc tuto vaši snahu podtrhne hermelín kořeněný.
Ovšem vylepšit si ho můžete i sami vybranými bylinkami. Čerstvými i sušenými. Ideální je pažitka, jarní cibulka, pórek a třeba i sekaný rozmarýn. Nejprve kaši, pak sýry, bylinky a vejce naskládáte do potřebného počtu misek a dalšího nádobí není zapotřebí. Zbude vám jen kastrol od zmíněné kaše. Takže je to opravdu kuchtění velice úsporné.

Recept na zapečená sýrová sluníčka:
2 porce v misce: máslo na vytření misky bramborová kaše 1 hermelín
100 g eidamu 2 vejce mletá červená paprika černý mletý pepř sůl

Jak na to:

Zapékací misku vytřete máslem a navrstvěte na dno kaši. Hermelín prokrojte na dvě poloviny a každou vtlačte do kaše řeznou plocho nahoru. Kolečka posypte mletou paprikou, přidejte hromádku jemně strouhaného eidamu, uprostřed vytvořte důlek a rozklepněte do něj celé vejce nebo použijte jen žloutek. Osolte, opepřete, případně dozdobte mletou paprikou a dejte do trouby zapéct. Podávejte s různými druhy zeleninových salátů.

Zdroj: e-knihovnička.cz

Napsat komentář