HOBBYMANIE(5)

Jó, třešně zrály… Což tahle připravit opojný punčový dortík?

Skutečně nemusíte čekat, až červené plody na stromech plně dozrají, použijte kompotované z předchozí sezóny. Dále se nesnažte šetřit na opojném kořeněném punči, který svaříte z červeného vína. A určitě z něj neupíjejte, aby ho nebylo nakonec málo!
Třené těsto na korpus budete mít hotové i upečené cobydup a také příprava punče do ovocné vrstvy je snadná. Především zapomeňte na ten kupovaný, protože nejlepší punč svaříte z červeného vína s tuzemákem a kořením (viz recept). A pokud si dort budete chtít vychutnat společně se sklenicí tohoto horkého nápoje, potom punč ještě vylepšete a svařte ho na zkaramelizovaném cukru. Lepší jste určitě neochutnali! Bát se nakonec nemusíte ani vrchní vrstvy sněhobílé smetanové náplně zpevněné želatinou.

Náš tip: Použijete-li do punčové vrstvy kompotované třešně, jsou poněkud bledé a sirup se vyplatí přibarvit trochou červeného barviva. Kompotované višně tuto úpravu nevyžadují, stejně jako třešně čerstvě. Ty se pak vyplatí vypeckovat, zasypat cukrem a nechat třeba do druhého dne odstát, aby pustily šťávu. Poté je krátce povařte a přidejte do punčového základu.

Recept na třešňový punčový dort:
60 g másla 100 g moučkového cukru špetka sol 3 vejce 160 g polohrubé mouky 1 lžička kypřicího prášku do pečiva; punčová ovocná náplň: 5 plátků želatiny 1 až 1,5 sklenice kompotovaných třešní 100 ml červeného vína 50 ml tuzemáku kousek celé skořice 1 lžíce koření na svařené víno cukr dle chuti a potřeby višňový džem (rybízový apod.); smetanový mousse: 250 g měkkého bílého tvarohu 250 g zakysané smetany 100 g moučkového cukru (dle chuti) 1 lžička mleté skořice 5 plátků želatiny; na ozdobení: čerstvé nebo alginátové třešně

Jak na to krok za krokem (podrobný postup najdete i ve fotogalerii):

Máslo vyšlehejte s cukrem i špetkou soli a postupně do pěny zašlehejte celá vejce. Dále stěrkou vmíchejte mouku promíchanou s „prdopečem“. Těsto rozetřete do kruhové formy o průměru 22 cm s papírem na pečení na dně a korpus při 170 °C upečte (cca 15 minut). Zchladlý vyklopte, stáhněte z něj papír a vraťte ho zpět, případně do ráfku. Třešně nechte okapat a v troše nálevu nechte nabobtnat želatinu.
Ke zbytku sirupu přilijte v kastrolu červené víno s tuzemákem, přidejte celou skořici, směs koření na svařené víno, dle chuti cukr, vše krátce povařte a nechte asi 5 minut vyluhovat. Skořici pak vyjměte, přidejte vypeckované třešně a nechte v horkém základu rozpustit nabobtnalou želatinu. Houstnoucí vlažnou směs nalijte na korpus potřený rozvařenou zavařeninou a nechte vše v chladu ztuhnout.
Dále připravte smetanový mousse: Tvaroh smíchejte se „zakyskou“, cukrem a skořicí. V troše vody nabobtnalou želatinu opatrně rozehřejte, do vlažné vmíchejte 2 lžíce smetanového základu, obsah misky rychle promíchejte a zašlehejte do celkového množství pěny. Nalijte ji na ztuhlou ovocnou punčovou vrstvu a opět nechte vše v chladu ztuhnout. Dort nakonec ozdobte alginátovými nebo čerstvými třešněmi, případně ho lehce poprašte skořicí.

 

 

 

Napsat komentář