HOBBYMANIE(5)

Kapustňáky zrovna nemusíte? Tak ochutnejte naše, litovat nebudete!

Hlávková kapusta je zelenina levná, přesto nemá v kuchyni až tak časté využití. Karbanátky tedy představují vítanou příležitost. A kombinací se nabízí nepočítaně. V první řadě ji lze smíchat s mletým masem (směs), ale použít lze i uzené, anebo maso vynechejte.
Cibule a česnek rovněž být může i nemusí a se strouhankou zacházejte v každém případě opatrně, zvlášť spojuje-li už výchozí hmotu. Potom je klasický trojobal zbytečný a „karboše“ můžete smažit „na ostro“. Co se koření týče, klasiku představuje mletý pepř a majoránka, ale někdo si potrpí i na druhy ještě aromatičtější, třeba drcené nové koření. Proti gustu zkrátka nelze nic namítat.

Kapustové karbanátky s uzeným:
500 g hlávkové kapusty (může být také růžičková), 50 g uzené slaniny (špek), 100 g uzeného masa, 1 vejce, 200 g strouhanky, sušená drcená majoránka, mletý černý pepř, sůl, olej na smažení, cibule a hořčice na ozdobu

Jak na to: (fotonávod krok za krokem najdete v galerii pod článkem)

Kapustovou hlávku rozdělte nožem na čtvrtiny, z každé vykrojte košťál a všechny poduste v menším množství osolené vody do poloměkka. Mírně zchladlé a okapané umelte na masovém strojku společně se slaninou a uzeným masem. Do pomleté hmoty vmíchejte vejce, koření a sůl dle chuti a strouhanku podle potřeby (nesmí být příliš řídká).
Z dobře propracované a dochucené směsi oddělujte lžící velké noky, v dlaních z nich vytvarujte válečky a vkládejte je hned do rozehřátého tuku v pánvi. Smažte je ze všech stran dorůžova a po vyjmutí zbavte ještě horké odsátím papírovou utěrkou nadbytečného tuku. Kapustové čevapčiči podávejte s vařeným bramborem či pyré přizdobené jarní cibulkou a hořčicí.
Autor: -iri-

Napsat komentář