HOBBYMANIE(5)

Vánoce za dveřmi: Pruhovaný dort s vaječným likérem

V tomto případě budete potřebovat na přípravu jediného dortu více než půllitr „vaječňáku“, což je množství bez nadsázky nevídané. A kupodivu se pak ani trochu neopijete; není to totiž žádný drobeček, ale pořádný obřík, jehož skládání vrstvu za vrstvou vyžaduje trochu zkušeností.
Zároveň je třeba pospíchat, protože vymíchaná likérová náplň ztužená želatinou může bez varování ztuhnout a nelze to již napravit. Není tedy od věci mít při ruce šikovného pomocníka, který se bude hodit i při manipulaci s likérovou želé vložkou na jednu z vrchních vrstev dortu. Řádně vychlazená je totiž stále pružná a měkká, doslova jako živá. Její urovnání na jemném pěnovém podkladu tedy vyžaduje jistou zručnost. Většinu dortu, jak je tedy zřejmé, tvoří fajnově jemné náplně, takže nutné je nakonec jeho řádné ztužení v chladu. A vychlazený se také musí podávat, jako ostatně všechny mousse zázraky…

Náš tip:
Hned 3 vrstvy likérové pěny proložené piškotovými pláty a želé vložkou k tomu, to je podstata tohoto zázraku. Je nadobyčejně vysoký, proto je třeba si zajistit ráfek s vysokou „montáží“, nejlépe ze stočeného vyššího pruhu pevné pružné fólie. A pokud nebude tato nástavba dostačovat, lze ji po vychlazení základního korpusu z ráfku ještě trochu povytáhnout. 

Pruhovaný dort s vaječným likérem:
6 vajec, 150 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 45 g kukuřičného škrobu, 80 g hladké mouky, špetka soli, jemně strouhaná kůra z 0,5 citrónu, 60 g másla; likérové želé (vložka): 200 ml vaječného likéru, 1 lžíce medu, 3 plátky želatiny, 2 lžíce vody; likérový mousse: 2 vejce, 2 žloutky, 130 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 330 ml vaječného likéru, jemně strouhaná kůra z 0,5 citrónu, 7 plátků želatiny, 4 lžíce vody, 500 ml smetany ke šlehání; čoko poleva: 50 g moučkového cukru, 100 ml mléka, 50 g hořké čokolády, 2 plátky želatiny, 1 lžíce vody

Jak na to krok za krokem (podrobný fotonávod najdete pod článkem)

1. V kotlíku nad párou vyšlehejte celá vejce s krupicovým i vanilkovým cukrem a škrobem, pěnu odstavte a šlehejte ji do zchladnutí. Stěrkou do ní zapravte mouku smíchanou se solí a citrónovou kůrou, dále do těsta vmíchejte tekuté vlažné máslo, nalijte je do formy o průměru 24 cm s papírem na pečení na dně a korpus při 175 °C upečte (cca 35 až 40 minut, nutná zkouška špejlí). Zchladlý z formy vyklopte, rovně seřízněte vyvýšený okraj a 1x jej prokrojte; získáte 2 žluté piškotové pláty.
2. Než piškot zchladne, připravte vložku z likérového želé: „Vaječňák“ ohřejte v mikrovlnce (cca 60 °C), vmíchejte do něj med a v troše vody nabobtnalou želatinu (musí se rozpustit). Želírující tekutinu nalijte do ráfku o průměru dortu, který jste na rovné podložce podložili fólií, a vrstvu vysokou cca 1 cm nechte v chladu ztuhnout. Ráfek pak ze „zrcátka“ sejměte.
3. Dále připravte likérový mousse: Vejce a žloutky vyšlehejte zastudena s krupicovým i vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou, pěnu zašlehejte do likéru, který jste přivedli v kastrolu na plotně k varu, horkou tekutinu odstavte a nechte v ní rozpustit želatinu nabobtnalou v troše vody. Základ hladce vymíchejte a vlažný zapracujte metlou do šlehačky vypracované ze smetany ke šlehání.
4. Do ráfku vyloženého fólií vložte jeden z piškotových plátů, rozetřete na něj třetinu likérové pěny a vrstvu přiklopte zbylým piškotem. Následuje druhý díl pěny, kterou zaklopíte želé „zrcátkem“ připraveným v předstihu. Nahoru pak rozetřete zbylý mousse (ráfek je třeba opatřit vysokou nástavbou) a nechte vše v chladu ztuhnout.
5. Povrch korpusu v ráfku nakonec zalijte želírující vlažnou čoko polevou: V kastrůlku svařte moučkový cukr s mlékem, přidejte nalámanou čokoládu a po odstavení v základu rozpusťte v troše vody nabobtnalou želatinu. Vše opět nechte v chladu ztuhnout a dort z montáže uvolněte.
Autor: -iri-

 

Napsat komentář