HOBBYMANIE(5)

Vodní želvy potěší milovníky světa pod hladinou

Vodní želvy poznáte spolehlivě podle plovacích blan mezi drápy na nohou. Zatímco suchozemské želvy jsou matné a ne tak zbarvené, kůže vodní želvy působí dojmem, jako by byla z vosku. Dalším speciálním znakem je výrazně zploštělý a na omak hladký krunýř. Některé druhy vodních želv mají výrazné pruhování.

Želva nádherná dorůstá úctyhodné velikosti až 25 cm a může vážit i 2,5 kg. Želvu nádhernou bezpečně poznáte podle červeného pruhu za okem. Sladkovodní želva malovaná mívá též označení želva ozdobná. Stejně jako její kolegyně dorůstá až do velikosti 25 cm, samci bývají až o třetinu menší. Tento druh se může pyšnit výraznou kresbou na kůži, připomínající mapy. V přírodě žije v hejnech a člověk si na ni musí dávat pozor. Dokáže totiž i pokousat. Pohlaví se u želv pozná až koncem třetího roku života, přičemž sameček má tlustší ocas a na předních nohou dlouhé drápy.

Potravu pro vodní želvy obstaráte v každé akvaristice či zverimexu. Chutnají jim sušené rybičky či dokonce krevety, rybí maso, další alternativou jsou želví granulky. Krmit stačí jednou za dva až tři dny.

Více o chovu želvy vodní naleznete na:

Napsat komentář