HOBBYMANIE(5)

Když vaše tělo ztrácí vlasy

Jistě jste již někdy potkali ženu, která měla šátek i v teplém dni. Napadlo vás, proč tomu asi tak je a že je asi zvláštní, když se takto paří v šátku. Tato žena však ve skutečnosti může schovávat lysiny, které jí způsobila alopecie.
Alopecie je medicínský termín používaný k popisu stavu ztráty vlasů na těle či hlavě. Existuje několik druhů alopecie, z nichž každá má odlišné příčiny a projevy.

Androgenní alopecie
Androgenní alopecie, také známá jako mužská či ženská plešatost, je nejčastějším typem alopecie.
Postihuje obě pohlaví a je způsobena genetickou predispozicí a hormonálními změnami.
U mužů se projevuje řídnutím vlasů v čelní a temenní části hlavy, zatímco u žen dochází ke zřetelnému ztenčení vlasů na temeni.

Alopeciaareata
Alopeciaareata je autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém těla napadá vlastní vlasové folikuly, což vede k nepravidelným ztrátám vlasů.
Může se objevit na jakékoliv části těla, včetně hlavy, obočí, řas a těla. V závažnějších případech může dojít k úplné ztrátě všech vlasů na hlavě (alopeciatotalis) nebo dokonce na celém těle (alopeciauniversalis).

Traumatická alopecie
Traumatická alopecie je způsobena opakovaným třením, taháním nebo jiným mechanickým poškozením vlasů a vlasové pokožky.
Může být výsledkem nesprávné úpravy vlasů, nadměrného používání tepla na vlasy, příliš těsného upínání vlasů nebo neustálého tahání vlasů.
Jedná se o reverzibilní typ alopecie, pokud je příčina eliminována a vlasový folikul není nenapravitelně poškozený.

Léčba
Léčba alopecie závisí na jejím typu a závažnosti. V některých případech, jako u androgenní alopecie, jsou k dispozici léky, které mohou pomoci zpomalit proces řídnutí vlasů nebo podpořit jejich růst.
U alopecie areata se často používají kortikosteroidní léky aplikované přímo na postižené oblasti kůže.

Ve všech případech se jedná o psychicky náročnou situaci, a to zejména u žen, a proto se rozhodně tato nemoc nesmí podcenit jak z medicínského hlediska, tak z hlediska psychiky.

Autor: Soňa J.

Napsat komentář