HOBBYMANIE(5)

Klasika, která se neomrzí: Skvělé pomazánky (nejen) na silvestrovské chlebíčky

Na chlebíčky na svátečním silvestrovském stole jsme zvyklí už desítky let. Je to stará dobrá klasika, která neomrzí. S jakými pomazánkami rozhodně nešlápnete vedle? Vyzkoušejte letos ty osvědčené, ale třeba i zdravější a lehčí varianty.

Bramborová pomazánka

Ingredience: 3 velké brambory, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 cibule, sterilované okurky (3 ks), sůl, pepř, lžíce hořčice

Brambory uvaříme den předem ve slupce a oloupeme. Pak je nastrouháme na jemném struhadle spolu s vejci a okurkou, přidáme najemno nakrájenou cibulku a hořčici a dochutíme pepřem a solí.

Tvarohová pomazánka s česnekem

Ingredience: vanička tvarohu (může být i žervé nebo Lučina), 2 lžíce majonézy, 6 stroužků česneku, 2 lžíce mléka, špetka soli a cukru, 80 g vlašských ořechů

Tvaroh s majonézou utřeme a pokud bude pomazánka příliš hustá, přilijeme trošku mléka. Přidáme prolisovaný česnek, sůl a cukr. Ořechy nameleme nebo nadrobno nasekáme a vsypeme do pomazánky. Pokud nebudeme chtít zdobit chlebíček šunkou či dalšími ingrediencemi, můžeme chlebíček ořechy posypat.

Budapešťská pomazánka

Ingredience: 100 g změklého másla, 100 g měkkého tvarohu, 2 stroužky česneku, ½ červené papriky kapie, 1 cibule, 1 lžička mleté červené papriky, sůl

Změklé máslo utřeme do pěny a přidáme ostatní ingredience. Vše vymícháme krásně dohladka. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a syrovou papriku.

Vajíčková pomazánka s čerstvým koprem, řeřichou a pažitkou

Ingredience: 8 vajec uvařených natvrdo, 200 ml řeckého jogurtu, lžíce hořčice, 2 lžíce čerstvého kopru, lžíce pažitky, lžíce řeřichy, sůl, pepř

Vejce nakrájíme na menší kousky. V misce smícháme jogurt s nasekanými bylinkami a hořčicí. Přimícháme vejce a osolíme, případně můžeme dochutit pepřem.

Avokádová pomazánka s koriandrem

Ingredience: 2 ks avokáda, 2 lžíce citronové šťávy, 1 stroužek česneku, hrst nasekaného čerstvého koriandru, sůl, drcený barevný pepř

Avokádo vypeckujeme, oloupeme a rozmixujeme. Přidáme nasekaný koriandr, prolisovaný česnek, sůl, pepř a šťávu z citronu. Vymícháme dohladka. Nejlepší je na opečeném toastu.

Italská bazalková pomazánka s pečeným česnekem

Ingredience: 100 g smetanového sýra, 200 g čerstvé bazalky, 4 palice česneku, extra panenský olivový olej, sůl

Celé palice česneku oloupeme a seřízneme špičky tak, aby palice zůstaly pohromadě a byly vidět jednotlivé stroužky. Poté potřeme olivovým olejem, zabalíme do alobalu a rozehřejeme troubu na 180 st. Celsia. Pečeme asi 45 minut, ideálně ve formě na muffiny. Česnek necháme vychladnout. Mezitím rozmixujeme bazalku, olej, sýr, sůl a nakonec přidáme i pečený česnek. Mixujeme dohladka. Podáváme na opečeném bílém chlebu, ciabattě nebo toastu. Dozdobit můžeme rajčetem a strouhaným parmezánem.

U všech receptů uvádíme rozpis ingrediencí na jednu veku.

(hra)

Napsat komentář